Hayatı keşfet!

Biz kimiz?


İrlanda'da ve Türkiye'de yaşayan iki kardeş... Gündemle, hayatla ve yaptıkları seyahatlerle ilgili gözlemlerini yazıyorlar. Limanlarından ayrılıp keşfedilmeyenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

Son yazıları okudun mu?


Yeni yazılar anında email'ine gelsin!


İletişimde kalalım!


“Opt out” (Vazgeçmek, Çekilmek, Çıkmak)

Cemal BüyükgökçesuCemal Büyükgökçesu

Bir maÄŸazaya girdik, alışveriÅŸ yaptık, çıktık. MaÄŸaza peÅŸimizden gelmez deÄŸil mi? MaÄŸazadaki ürünler her gün kapımızı çalıp “beni al” diye yalvarmaz. Bir ihtiyacımız olduÄŸunda bir maÄŸazaya gideriz, alışveriÅŸimizi yaparız.

Veya televizyon izliyoruz ve sıkılıp televizyonu kapattık. Kitap okuyacağız. Her yarım saatte bir televizyon yeniden açılıp “beni izle, yeni bir program baÅŸladı” demez. (Diyen modeller de olabilir, ancak ne tür bilgilendirmeler alacağınıza siz karar verirsiniz, gerekirse o özelliÄŸi devre dışı bırakırsınız.)

Dijital hayat da böyledir, ya da böyle olmalıdır. Ä°nsanlara “seçme hakkı” sunacağı gibi, “seçmeme hakkı” veya “vazgeçme hakkı” da sunmalıdır.

Siz dijital bir mecradan alışveriş yapabilirsiniz. Bu alışverişiniz (ve onayladığınız satış sözleşmesi) sonucunda ilgili firmadan periyodik bilgilendirmeler almayı kabul edersiniz belki farkına bile varmadan. Bu durum müşterileri ile iletişime geçen tüm kurumlar için geçerlidir. (Bankalar, yayın servisleri, sanal hizmetler vb.)

Markalar arasındaki fark iÅŸte burada belirir. “Ä°zinli pazarlama” oyununu en baÅŸarılı oynayan öne çıkacaktır bundan sonra. Pazarlama iletiÅŸimine son vermek tüketicinin hakkıdır. Bu izni en kolay alabildiÄŸimiz markalar ise bizde deÄŸer kazanır.

***

Åžimdi sizden ÅŸunu rica ediyorum:

E-posta kutunuzu açıp “promosyon”, “bilgilendirme”, “indirim”, “kutlama” vb. gibi nedenlerle size ulaÅŸmış markaların, firmaların, kurumların e-postalarını bulun. Ve kurumlardan bir daha, bahsi geçen konular hakkında bilgilendirme almak istemediÄŸinizi hayal ederek önlem almaya çalışın.

Ne yaparsınız?

Ya gelen iletiÅŸime cevap yazıp bu bilgileri bir daha almak istemediÄŸinizi belirtirsiniz, ya da gelen iletiÅŸimin genelde en altında yer alan ve bundan sonraki iletiÅŸimlerden “vazgeçtiÄŸinizi”, “çekildiÄŸinizi, “çıktığınızı” (Ä°ngilizce tabiriyle opt-out yaptığınızı) onaylayan bir baÄŸlantı bulup tıklarsınız.

Böyle bir iletişim bombardımanından uzak kalmak talebiniz var ise lütfen bunu deneyiniz.

Bakalım kaçında başarılı olacaksınız.

Benim için en başarılı firmalar, seçme hakkına izin verdiği kadar, seçmeme hakkına da aynı kolaylıkla izin veren firmalardır.

2009'dan beri yurtdışında yaşayan Cemal, London School of Economics’teki yüksek lisansının ardından Google’da çalışma hayatını sürdürüyor. Çok fazla bilinmeyen yerlere seyahat edip farklı yaşantıları keşfetmek en büyük hobisi. Ayrıca bir yüzme tutkunu: Her gün (istisnasız) 2.5 km yüzüyor.