Hayatı keşfet!

Biz kimiz?


İrlanda'da ve Türkiye'de yaşayan iki kardeş... Gündemle, hayatla ve yaptıkları seyahatlerle ilgili gözlemlerini yazıyorlar. Limanlarından ayrılıp keşfedilmeyenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

Son yazıları okudun mu?


Yeni yazılar anında email'ine gelsin!


İletişimde kalalım!


2012’nin Yükselecek Değeri: Web Analitiği

Cemal BüyükgökçesuCemal Büyükgökçesu

2012’nin dijital Türkiyesi ile ilgili öngörülerde çok fazla öne çıkmayan, veya ihmal edilen, bir alan var: Web Analitiği

Bunun nedeni, öngörülerde bulunan birçok yazarın, tahminlerini global (özellikle Amerika ve İngiltere) beklentilere göre şekillendirmeleri, hatta bazılarının global öngörüleri doğrudan Türkçeleştirmesi.

Ancak ihmal edilen noktaların başında, dijital çağı yöneten ülkelerin önceki yıllara ait öngörülerinin Türkiye’de henüz gerçekleşmemiş olması geliyor.

Web Analitiği bunun en güzel örneği. Amerika ve İngiltere gibi dijital çağı yöneten ülkeler web analitiği devrimini çoktan gerçekleştirdiler.

Öyle ki: Web Analitiği devrimini gerçekleştirmiş ülkelerdeki kurumlar, dijital veri bolluğunda boğulmayıp veriden anlam çıkarma “sanatını” benimsemişler ve bu anlamı organizasyon stratejilerine başarıyla entegre etmektedirler.

Türkiye gibi Web Analitiği devrimini tam anlamıyla yaşamamış ülkelerdeki kurumların çok büyük çoğunlu ise halen web sitelerine giren insan adedini takip etmekten ve sosyal mecralardaki “beğen” etkileşimi sayısına takılmaktan öteye gidememişlerdir. (Çalıştığım kurum ve yaptığım iş gereği bu tabloya defalarca şahit oldum.)

Oysa, web sitesine giren veya “beğen” butonuna tıklayan insan sayısının ötesinde öylesine değerli hikayeler ve dönüşüme (conversion) götüren tüketici etkileşimleri var ki (bkz. Çok Kanallı Huniler), hikayenin arka planını analiz etmeyen kurumlar çok ama çok ciddi meblalarda gereksiz harcamalar yapmakta ve sınırlı kaynaklarını yanlış mecralara kanalize etmekteler.

Yapmış olduğum sunumlar ve verdiğim eğitimlerde edindiğim izlenim, birçok ajansın ve mecra yöneticisinin de “Web Analitiği devrimini” henüz zihnen gerçekleştirmemiş olduğu yönünde.

Web Analitiği devrimi dönüşüm odaklı bir devrimdir. Dönüşüm ise, işletmenizin var olma nedenidir. 2012’de ve sonrasında var olmak, güçlenmek ve başarı hikayeleri oluşturmak istiyorsanız  MUTLAKA dönüşüm odaklı düşünmelisiniz.

Web Analitiği ise DÖNÜŞÜM odaklı düşünme devriminin olmazsa olmazıdır.

Herkese “bol dönüşümlü” bir 2012 dilerim.

Not: Dönüşüm odaklı düşünme devrimine katkı sağlamak adına oluşturduğum Türkiye’nin sayılı Web Analitiği kaynakları arasında yer alan www.webanalitigi.com‘u da incelemenizi tavsiye ederim.

2009'dan beri yurtdışında yaşayan Cemal, London School of Economics’teki yüksek lisansının ardından Google’da çalışma hayatını sürdürüyor. Çok fazla bilinmeyen yerlere seyahat edip farklı yaşantıları keşfetmek en büyük hobisi. Ayrıca bir yüzme tutkunu: Her gün (istisnasız) 2.5 km yüzüyor.