Hayatı keşfet!

Biz kimiz?


İrlanda'da ve Türkiye'de yaşayan iki kardeş... Gündemle, hayatla ve yaptıkları seyahatlerle ilgili gözlemlerini yazıyorlar. Limanlarından ayrılıp keşfedilmeyenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

Son yazıları okudun mu?


Yeni yazılar anında email'ine gelsin!


İletişimde kalalım!


Dikkat: Yazılı İletişim Şeklimiz Bizi Anlatır

Cemal BüyükgökçesuCemal Büyükgökçesu

Yazılı (veya dijital) iletişim şeklimiz iş yapış şeklimizi, sorumlulukları ele alışımızı, uzun vadeli başarı potansiyelimizi ve profesyonelliğimizi anlatan birçok ipucu barındırıyor.

Özellikle iş hayatındaki yazılı iletişimimiz yapılan işin başarısını doğrudan etkileyebilir; çünkü yazılı iletişim, algıları çok ciddi oranda şekillendirme gücüne sahip.

Yazılı iletişimden kastım sadece imla hataları, seçilen yazı fontu ve karakter boyutu değil, verilmek istenen mesajın / bilginin belli bir düzen içerisinde verilip verilmediği de aynı zamanda…

İş hayatında öyle e-postalar ile karşılaşıyorum ki; giriş ve kapanış cümlelerinden yoksun olmak dışında, iki cümleyi birbirinden ayıran nokta, virgül, ünlem gibi noktalama işaretlerini bile barındırmıyor. Doğal olarak, bu kadar amatörce bir iletişim şekline sahip kişilerin ortak yapılacak işlerdeki olası katkısını ciddi anlamda sorgulamaya başlıyor insan. Çünkü söylediğim gibi, yazılı iletişim şeklimiz bizler hakkında çok önemli ipuçları verir.

Profesyonel yazılı iletişim hakkında birkaç ipucu vermek istiyorum:

Merhaba A Takımı,

10 Ocak tarihinde İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz ve  … sektörünün öncü firmalarından X kadar yöneticiyi ağırladığımız Y konulu etkinliğimiz başarıyla tamamlandı. Etkinlik öncesi ve sonrası karşılaştırmasına göre … sektöründe M ürünümüzün kullanım oranı %x artmıştır.  Etkinliğin detaylarını ve diğer sonuçlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Yer / Zaman / Katılımcı Detayı: …

Etkinlik Ajandası: …

Sonuçlar: (Penetrasyon, gelir, medyaya yansımalar, yorumlar, çıkarılan dersler…)

Proje Ekibi: …

Bu etkinliğin başarısı gösteriyor ki, önümüzdeki çeyrekte de farklı şehirlerde benzer etkinlikleri yapmamız sektörel ilişkileri kuvvetlendirmek adına yararlı olacaktır.  Bu etkinlikte tüm emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ederim. Her türlü sorunuz için ekiple iletişime geçebilirsiniz.

Saygılarımla,

IRC, ICQ, MSN gibi dijital sohbet araçlarının getirdiği sıradan iletişim kültürü ile yoğrulmuş nesillerin profesyonel iletişim şekillerini özümsemeleri ve uygulamaları haliyle daha zor oluyor. Ancak  iş iletişiminin sıradan sohbetin ötesinde olduğu gerçeği, bizleri yazılı mesajlarımızı oluştururken bir kez daha düşünmeye sevketmeli.

Yanılıyor muyum?

2009'dan beri yurtdışında yaşayan Cemal, London School of Economics’teki yüksek lisansının ardından Google’da çalışma hayatını sürdürüyor. Çok fazla bilinmeyen yerlere seyahat edip farklı yaşantıları keşfetmek en büyük hobisi. Ayrıca bir yüzme tutkunu: Her gün (istisnasız) 2.5 km yüzüyor.