Hayatı keşfet!

Biz kimiz?


İrlanda'da ve Türkiye'de yaşayan iki kardeş... Gündemle, hayatla ve yaptıkları seyahatlerle ilgili gözlemlerini yazıyorlar. Limanlarından ayrılıp keşfedilmeyenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

Son yazıları okudun mu?


Yeni yazılar anında email'ine gelsin!


İletişimde kalalım!


Ne istediğine dikkat et. Çünkü onu elde edeceksin!

Cemal BüyükgökçesuCemal Büyükgökçesu

Sevgili Cengiz Çatalkaya‘nın “Yetenek ve Kariyer” isimli blog’unda yazım yayınlandı geçen hafta.

Yazının başlığı “Neyi İstediğimizi Bilmek“ti. İnsanın istediği şeyleri ve hayattan beklentilerini iyi belirleyip bunlar uğruna çabalaması gerektiğini kendi eğitim ve çalışma hayatı hikayem üzerinden anlattım. Yazıdan küçük alıntılar şöyle:

Oturarak bekleyince hiçbir şey önümüze gelmiyor.

İstediğimiz şeyler ve beklentilerimiz sürekli değişebilir. Önemli olan bu değişimlerin, bir önceki tecrübelerimizin üstüne koyarak yapıcı şekilde gerçekleşmesi.

Benim beklentim; yaptığım işi çok daha iyi yapmak, yaptıklarımla sınırlı kalmayıp yeni alanları öğrenmek, bunu yaparken de yaptığım işi farklılaştırmak.

Beklentilerimizi ve isteklerimizi doğru şekillendirmemiz mutluluğu yakalamakta ve yaptığımız işlerde başarılı olmamızda doğrudan etkili.

Google, geleceğin dünyasının çalışma şeklini ve organizasyon yapısını günümüzde yaşayan, o nedenle sıradan kavramlarla düşünülmemesi gereken bir yer.

İster Google’da, ister başka bir kurumda çalışın, ne istediğinizi bilin, istediğinize ulaşmak için çok ama çok çalışın, çalışırken de mutluluk duyun ki sizin için çalışmak denen şey yaşamak denen kavramdan ayrışmasın.

Yazının tamamını Yetenek ve Kariyer‘de okuyabilirsiniz. 

Bu yazının ardından çok güzel geri dönüşler aldım okuyuculardan.

Örneğin bir okuyucu; Mad Men isimli diziden “Ne istediğine dikkat et. Çünkü onu elde edeceksin!” şekindeki alıntı paylaşarak şöyle yazmış:

Sizin hikayeniz bu çok sıkıldığım zamanlarda bana ayrı bir güç verdi.
Çıktısını aldım ve cebimde taşıyorum. Zaman zaman okuyup motive ediyorum kendimi.

Açıkçası çok mutluluk duydum bunu okuyunca.

Bir başka arkadaş ise şöyle yazmış:

Ben ne istediğimi biliyorum, idealim pazarlama alanında çalışmak, fikirler üretmek, kafamda uçuşan fikirlerle aktif bir yaşam sürmek. Bunu yapabileceğimi biliyorum, hissediyorum ama nereden başlayacağımı bilmiyorum. Son sözünüz benim için de geçerli olsun istiyorum: Çalışmak, yaşamımın mutluluk duyduğum bir parçası olsun.

Bunun gibi birçok umut dolu, enerji dolu, mutluluk veren geri dönüşler var ve hepsini paylaşmıyorum burada.

Ancak tüm gelen güzel mesajlara ortak cevabım şu: Ne istediğimizin farkındaysak, nereden başlayacağımızı da biliyoruzdur.

Nereden başlayacağımız konusunda soru işaretlerimiz varsa, bir daha düşünelim dürüstçe . Gerçekten ne istediğimi biliyor muyum?

2009'dan beri yurtdışında yaşayan Cemal, London School of Economics’teki yüksek lisansının ardından Google’da çalışma hayatını sürdürüyor. Çok fazla bilinmeyen yerlere seyahat edip farklı yaşantıları keşfetmek en büyük hobisi. Ayrıca bir yüzme tutkunu: Her gün (istisnasız) 2.5 km yüzüyor.