Hayatı keşfet!

Biz kimiz?


İrlanda'da ve Türkiye'de yaşayan iki kardeş... Gündemle, hayatla ve yaptıkları seyahatlerle ilgili gözlemlerini yazıyorlar. Limanlarından ayrılıp keşfedilmeyenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

Son yazıları okudun mu?


Yeni yazılar anında email'ine gelsin!


İletişimde kalalım!


Bir öneri (mutluluk garantili)

Cemal BüyükgökçesuCemal Büyükgökçesu

Şu anki ruh halinizin ne olduğu hiç de önemli değil.

Sizi 10 dakika içerisinde mutlu bir insan yapacak bir öneri paylaşacağım, sıkı durun…

Paylaşacağım öneri, insanların birbirlerinden öğrenen ve birbirlerinin artı yönlerini örnek alan canlılar olması gerçeği üzerine şekilleniyor.

Önerim şu:

İyi gözlemlediğiniz ve kendisinden bir şeyler öğrendiğinizi düşündüğünüz bir arkadaşınızla 10 dakika sohbet edin. Kendisine “senin X, Y, Z özelliklerini çok takdir ediyorum, ve bu konularda seni örnek alarak kendimi geliştiriyorum” itirafını yapın (dürüst olun).

Bu niçin önemli?

Değer verdiğiniz bu arkadaşınız; belki de farkında olmadığı bir takım olumlu özelliklerinin farkına varacak ve takdir ettiğiniz özelliklerini korumaya ve geliştirmeye çalışacak.

3420795582_c330bfa592_o

İnsan, övülmeyi ve takdir edilmeyi seven bir varlık. Aynı zamanda insan, almak ve sahiplenmek üzerine kurgulanmış, vermek ve paylaşmak her zaman ikincil kalmış toplumumuzda. Karşımızdakini çok rahatça eleştirebilirken, övgüleri ve başarıları kendimize saklama (ve sahiplenme) arzumuz işte buradan gelir.

Oysa insan ilişkilerine “övgü ve takdir” kültürünü dahil etmemiz “dostun acı söylemesi” kadar önemli ve değerli. Bu; insana kuvvetli yönlerinin farkına varma ve onları geliştirme fırsatı verir. Karşısındaki insan için değerli olduğunu ve hatta rol model olduğunu gösterir. Bütün bunlar karşıdaki insan için mutlu olma nedenleridir.

“Övgüyü ve takdiri” paylaşan insan ise paylaşmanın ve karşısındakini mutlu etmenin getirdiği ayrı bir mutluluk yaşar. Bu mutluluk; ihtiyacı olan bir kişiye yardım yaptığınızda, yaşlı bir insanı sokakta karşıdan karşıya geçirdiğinizde, size bir adres sorulduğunda doğru yol tarifini paylaştığınızda, kısacası iyilik yaptığınızda yaşadığınız mutluluktur.

Yazıyı buraya kadar okuyanlara sözüm: Karşınıza çıkan ve değer verdiğiniz ilk kişiye benden bir çay ısmarlayın ve “övgüye ve takdire değer” yönlerini konuşun. Çok ama çok iyi hissedeceksiniz.

Photo Credit: Bronwyn Holly Ford via Compfight cc
Photo Credit: andreas n via Compfight cc

2009'dan beri yurtdışında yaşayan Cemal, London School of Economics’teki yüksek lisansının ardından Google’da çalışma hayatını sürdürüyor. Çok fazla bilinmeyen yerlere seyahat edip farklı yaşantıları keşfetmek en büyük hobisi. Ayrıca bir yüzme tutkunu: Her gün (istisnasız) 2.5 km yüzüyor.