Hayatı keşfet!

Biz kimiz?


İrlanda'da ve Türkiye'de yaşayan iki kardeş... Gündemle, hayatla ve yaptıkları seyahatlerle ilgili gözlemlerini yazıyorlar. Limanlarından ayrılıp keşfedilmeyenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

Son yazıları okudun mu?


Yeni yazılar anında email'ine gelsin!


İletişimde kalalım!


Doğadaki İnsan: Manly Trekking Turu

Cemal BüyükgökçesuCemal Büyükgökçesu

“Aslında doğada nesli tükenmekte olan asıl canlı insan”

Yazıya Serdar Kılıç‘ın bu güzel sözüyle başlıyorum. Serdar Kılıç, “Doğada Tek Başına” ve “Doğadaki İnsan” gibi belgeselleri yapan bir doğa bilimci ve eğitmen. Kişisel tanışıklığım yok ama belgesellerini severek takip ediyorum. Vaktiniz varsa size de öneririm izlemenizi. YouTube kanalında programlarını paylaşıyor. Bu ve geçen haftasonu yaptığım Sidney doğa turlarında kendimi Serdar Kılıç belgeseli çekiyormuş gibi hissettim ve üstte alıntıladığım cümlesinin ne kadar doğru olduğunu hatırladım. Koca şehirlerde yaşam mücadelemiz, hırslarımız ve yapay sorunlarımızla doğadan o kadar uzakta yaşıyoruz ki…  Doğa ile bağlarını koparmamış insanların sayısı gittikçe azalıyor, yakında da soyu tükenecek Serdar Kılıç’ın dediği gibi.

Geçen iki haftasonu doğadaki insanı bulmak için ayrı ayrı 5 saatin üzerinde tutan 2 doğa yürüyüşü yaptım. Bu ve bir sonraki yazıda size doğada olmanın hissettirdiklerinden bahsedeceğim kendi çektiğim resimler eşliğinde. İlki; geçen haftasonu yaptığım Manly – Spit Bridge arası 5 saatlik trekking turuydu. Manly, Sidney’in 17 km kuzeydoğusunda plajıyla ünlü bir kasaba. Sidney’in en uzun sahil şeridine sahip plajı.

Kaynak: manlybackpackers.com.au

Kaynak: manlybackpackers.com.au

Manly ismini, Sidney’i 18. yüzyılda keşfeden kaptan Arthur Phillip koymuş. Türkçesi “maskülen/erkeksi” demek. Manly’i keşfeden Arthur Phillip, bölge yerlileri Aborjinler ile karşılaşmış. “Aborjinlerdeki özgüven ve maskülen davranışlar nedeniyle bu bölgenin adını Manly koydum” diyor bölgenin kaşifi. Tabi günümüzde ne Aborjinlerden ne de maskülen ağırlıklı bir ortamdan söz edebiliriz bölgede. Şehrin en ünlü ve turistik plajlarından biri olmuş Manly.

Manly'de ilk olarak plajı bir uçtan diğerine yürüyerek dolaştım. 5 saatlik trekking öncesi güzel bir ısınma turu oldu.

Manly’de ilk olarak plajı bir uçtan diğerine yürüyerek dolaştım. 5 saatlik trekking öncesi güzel bir ısınma turu oldu.

Manly’e şehir merkezinden hızlı vapurla 20 dakikada ulaşılıyor. Vapurda lisanslı alkol satışı serbest. Bira eşliğinde şehir manzarasının keyfini çıkaranları, eğlenip şarkı söyleyen gençleri ve sessizce gazetesini okuyan yaşlıları güvertede aynı perspektif içerisinde görünce “özgürlük” ve “toplum içerisinde birbirinin huzurunu bozmadan bir arada yaşayabilmek” kavramlarını düşündüm yolculuk boyunca. Ayrı bir yazıda bu konu hakkında da yazarım. Şimdilik uzak duralım.

Manly’de plajda kısa bir gezintiden sonra Manly – Spit Bridge trekking turuna başladım. Tur 12 km’lik bir parkurda gerçekleşiyor. Dümdüz yürüyerek tamamladığınız bir tur değil, aksine bolca tırmanış ve iniş, ve hatta sahildeki kayalıkların üzerinde ilerlemekten oluşuyor. Sidney belediyesi de yol boyunca işaretler ve imkan verdiğince ilerlemeyi kolaylaştıran mini köprülerle gezginlerin hayatını kolaylaştırmaya çalışmış, ama turun doğallığını asla bozmamış. Turu pırıl pırıl berrak bir havada 5 saatte tamamladım. Sözü uzatmadan fotoğrafları paylaşıyorum…

Trekking turunun başlangıc noktası Manly limanı. Fotoğrafta gördüğünüz gibi plajlarda etrafı ağlarla çevrili denizi girme alanları var ve birçok plaja benzerlerini görebilirsiniz. Bu ağların amacı tahmin edebileceğiniz gibi köpekbalıklarını uzak tutmak.

Trekking turunun başlangıç noktası Manly limanı. Fotoğrafta gördüğünüz gibi plajlarda etrafı ağlarla çevrili denize girme alanları var. Bu ağların amacı tahmin edebileceğiniz gibi köpekbalıklarını denize girenlerden uzak tutmak.

Trekking noktasının başlangıç noktasından tur rotasına bakış. Tur, kıyı şeridini takiben Spit Bridge'e kadar devam ediyor. Fotoğrafta gördüğünüz yeşil alana ulaşmak için aşağı yukarı 2-3 saat orta tempo yürümek gerekiyor.

Trekking noktasının başlangıç noktasından tur rotasına bakış. Tur, kıyı şeridini takiben Spit Bridge’e kadar devam ediyor. Fotoğrafta gördüğünüz yeşil alana ulaşmak için aşağı yukarı 2 saat orta tempoda yürümek gerekiyor.

Rotanın bana sunduğu ilk manzaralardan...

Rotanın bana sunduğu ilk manzaralardan…

Köpekbalıklarından korunmak için oluşturulmuş okyanus havuzlarından biri daha.

Köpekbalıklarından korunmak için oluşturulmuş okyanus havuzlarından biri daha.

Sidney, yelken sporunun en çok sevildiği şehirlerden biri. Sidney körfezinde özellikle rüzgarlı günlerde aynı fotoğraf karesine 50'den fazla yelkenliyi sığdırmak mümkün.

Sidney, yelken sporunun en çok sevildiği şehirlerden biri. Sidney körfezinde özellikle rüzgarlı günlerde aynı fotoğraf karesine 50’den fazla yelkenliyi sığdırmak mümkün.

Mutluluk endeksinin en yüksek olduğu şehirlerden biri Sidney. Niçin böyle olduğunu anlamak zor olmasa gerek.

Mutluluk endeksinin en yüksek olduğu şehirlerden biri Sidney. Niçin böyle olduğunu anlamak zor olmasa gerek. Yağlıboya tablodan alınıp konmuş gibi duran böyle evlerden çok var Sidney’de.

Sidney'in devasa kertenkeleleri.

Sidney’in devasa kertenkeleleri.

Trekking boyunca yolun bittiği ve kayaların üzerinden ilerlemek zorunda kaldığınız noktalardan biri.

Trekking boyunca yolun bittiği ve kayaların üzerinden ilerlemek zorunda kaldığımız noktalardan biri.

Üşenmeyip 1-2 saat yürüyenler böyle sakin ve huzurlu plajlarla ödüllendiriliyor.

Üşenmeyip 1-2 saat yürüyenler böyle sakin ve huzurlu plajlarla ödüllendiriliyor.

Trekking yolunun önemli bir kısmı fotoğraftakine benzer ve "bush walk" (çalı yürüyüşü) ismi verilen patikalarda sürüyor. Çalı yürüyüşleri Avustralya'da çok yaygın.

Trekking yolunun önemli bir kısmı fotoğraftakine benzeyen ve “bush walking” (çalı yürüyüşü) ismi verilen patikalarda sürüyor. Çalı yürüyüşleri Avustralya’da çok yaygın ve popüler.

İlerdeki boğazdan geçip dümdüz 2000 km giderseniz muhtemelen Yeni Zelanda'ya varıyorsunuz. Yolu biraz kuzeye kaydırırsanız da 12000 km sonra muhtemelen Amerika'nın batı sahillerindesiniz.

İlerdeki boğazdan geçip dümdüz 2000 km giderseniz Yeni Zelanda’ya varıyorsunuz. Yolu biraz kuzeye kaydırırsanız da 12000 km sonra muhtemelen Amerika’nın batı sahillerindesiniz.

Yolun 3te 1ini tamamlamışken Manly manzarası.

Yolun 3te 1ini tamamlamışken Manly manzarası.

Trekking boyunca sürekli tırmanıp iniyorsunuz. O nedenle son derece yorucu oluyor mesafe çok uzun olmasa da. Bu fotoğrafı çektiğim nokta da trekking rotasının en yüksek noktalarından biri.

Trekking boyunca sürekli tırmanıp iniyorsunuz. O nedenle son derece yorucu oluyor mesafe çok uzun olmasa da. Bu fotoğrafı çektiğim nokta da trekking rotasının en yüksek noktalarından biri.

İlerledikçe daha ıssız ve güzel yerlere ulaşıyorsunuz. Onlardan biri.

İlerledikçe daha ıssız ve güzel yerlere ulaşıyorsunuz. Onlardan biri.

Karadan ulaşmanın zor olduğu bunun gibi ufak plajlara yatlarıyla gelip tüm günü koyda geçirenler çok.

Karadan ulaşmanın zor olduğu bunun gibi ufak plajlara yatlarıyla gelip tüm günü koyda geçirenler çok.

Trekking rotasına bir başka açıdan bakış.

Trekking rotasına bir başka açıdan bakış.

Rotanın sonlarına doğru sahil kenarından ilerlemenin neredeyse imkansız olduğu kısmı kasabanın içerisinden sürdüyorsunuz. Sidneyliler böyle evlerde yaşıyor.

Rotanın sonlarına doğru sahil kenarından ilerlemenin neredeyse imkansız olduğu kısmı kasabanın içerisinden sürdüyorsunuz. Sidneyliler böyle evlerde yaşıyor.

Sidney standartlarına göre kirli olan bu koyda Sidneyliler köpeklerini yüzdürüyor.

Sidney standartlarına göre kirli olan bu koyda Sidneyliler köpeklerini yüzdürüyor.

Bir başka yat limanı.

Bir başka yat limanı.

Yat limanının arkasında kalan gizli koylardan biri.

Yat limanının arkasında kalan gizli koylardan biri.

Turun sonlandığı nokta olan Spit Bridge. Haftasonları 16.30'da köprü kalkıyor ve teknelerin koya tekrar girip demirlemelerine izin veriliyor.

Turun sonlandığı nokta olan Spit Bridge. Haftasonları 16.30’da köprü kalkıyor ve teknelerin koya tekrar girip demirlemelerine izin veriliyor.

Kimsenin olmadığı ıssız plajlarda dalga seslerine karşı otururken veya sadece Ağustos böceklerinin sesini dinlediğiniz patikalarda yürürken tüm evreni iliklerinize kadar hissediyorsunuz ve evrendeki duruşunuzu sorguluyorsunuz. 2.5 sene önce “Merhaba Ben!” isimli yazımda şöyle demişim:

“Nereden gelip nereye gittiğinizi, nelerin peşinden koştuğunuzu, hayatta neleri kaçırdığınızı, kısacası sizi siz yapan her şeyi sorguladığınız zamanlardır bu “yalnız kalma”lar.

Çünkü bu “yalnız kalma”larda, bir tek kendinize hesap verirsiniz.
Karşısında değişeceğiniz, belki de farklı maskelerinizi takacağınız hayat yoktur bu “yalnız kalma”larda…”

Doğada geçirdiğiniz zaman da böyledir işte. Maskeniz yoktur yüzünüzde, verdiğiniz hesap, yaptığınız tüm sorgulama doğaya ve evrene karşıdır. Sizi öylesine geliştirir ki…

Geçen haftasonu yaptığım Manly – Spit Bridge turistik turu, bu haftasonu yaptığım doğadaki vahşi yaşam turu için bir ısınmaydı sadece. Bu Cumartesi, Sidney’in 103 km batısındaki Blue Mountains (Mavi Dağlar) bölgesine gittim ve hayatım boyunca unutmayacağım bir doğa tecrübesi yaşadım. Yazıları odaklı tutmak adına, Blue Mountains macera turumun detaylarını ayrı bir yazıda paylaşacağım. Ormanda kendinizle başbaşa kaldığınız ve dipsiz uçurumların ucunda evrende ufacık olduğunuzu iliklerinize kadar hissettiğiniz Blue Mountains doğa macerasını merak edenler bir sonraki yazıyı okuyabilirler.

2009'dan beri yurtdışında yaşayan Cemal, London School of Economics’teki yüksek lisansının ardından Google’da çalışma hayatını sürdürüyor. Çok fazla bilinmeyen yerlere seyahat edip farklı yaşantıları keşfetmek en büyük hobisi. Ayrıca bir yüzme tutkunu: Her gün (istisnasız) 2.5 km yüzüyor.