Hayatı keşfet!

Biz kimiz?


İrlanda'da ve Türkiye'de yaşayan iki kardeş... Gündemle, hayatla ve yaptıkları seyahatlerle ilgili gözlemlerini yazıyorlar. Limanlarından ayrılıp keşfedilmeyenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

Son yazıları okudun mu?


Yeni yazılar anında email'ine gelsin!


İletişimde kalalım!


Dünyayı keşfederken (3): Kuzey Vietnam

Cemal BüyükgökçesuCemal Büyükgökçesu

3 yazıdan oluÅŸan ve 2013 Aralık ayında yaptığımız Tayland, Kamboçya ve Vietnam gezisini anlatan yazı serisinin ilk iki yazısını da okumanızı öneririm: “Dünyayı keÅŸfederken (1): Tayland & Kamboçya” ve “Dünyayı keÅŸfederken (2): Güney Vietnam

***

Vietnam’ın kuzeydeki baÅŸkenti Hanoi’ye geldiÄŸimizde bizi serin bir hava bekliyordu. Nitekim ülkenin güneyindeki Ho Chi Minh City’den bu yana nerdeyse 1.800km kuzeye ilerlemiÅŸtik. Yine de Vietnam’ın ekvatora yakınlığından dolayı ılıman iklimin yaÅŸandığı bir ülke ve sıcaklıklar çok fazla düşmüyor. Ha Long Bay’de tekne turu yaparken denize dahi girilebilecek sıcaklıkları da gördük.

Hanoi’ye 2 nedenden ötürü geldik: Ä°lki, Vietnam’a baÅŸkentlik eden ve 7 milyon insanın yaÅŸadığı ülkenin bu 2. büyük ÅŸehrinde yapılacak çok fazla ÅŸeyin olması. Vietnam’ın “Atatürk’ü” Ho Chi Minh‘in anıt mezarını ziyaret, ilginç mimariye sahip One-Pillar Pagoda isimli Budist tapınağını ve ÅŸehrin bir diÄŸer önemli tapınağı ve ülkenin ilk ulusal üniversitesini de barındıran Temple of Literature‘u görmek, Fransız iÅŸgali ve Vietnam savaşı dönemlerinde kullanılan ünlü Hoa Lo Hapishanesi‘ni dolaÅŸmak ÅŸehirde yaptığımız gezilerden bazılarıydı. Hanoi’ye gelmemizin ikinci nedeniyse, Ha Long Bay’da (ÅŸehrin 170km doÄŸusunda bulunan ve binlerce adacıktan oluÅŸan koy) yapacağımız 3 gece 4 günlük tekne gezisiydi. Kısacası ÅŸehirde ve bu bölgede geçirdiÄŸimiz 6 gün son derece keyifliydi. Yine bolca resim eÅŸliÄŸinde Vietnam’ın kuzeyine kısa bir yolculuÄŸa çıkalım:

Ha Long Bay'de 4 gün boyunca koyları ve adaları gezdiğimiz tekne. Servis son derece iyiydi ve çok memnun ayrıldık. İlgilenenler için turu satın aldığımız firma: Calypso Cruise

Ha Long Bay’de 4 gün boyunca koyları ve adaları gezdiÄŸimiz tekne. Servis son derece iyiydi ve çok memnun ayrıldık. Ä°lgilenenler için turu satın aldığımız firma: Oriental Sails

Ha Long Bay bölgesinde benzer turlar yapan çok fazla sayıda firma var. Dolayısıyla bölgenin en turistik koyları ve adaları mevsimine göre son derece kalabalık olabiliyor.

Ha Long Bay bölgesinde benzer turlar yapan çok fazla sayıda firma var. Dolayısıyla bölgenin en turistik koyları ve adaları mevsimine göre son derece kalabalık olabiliyor.

IMG_20131230_152455

UNESCO dünya mirasları arasında bulunan Ha Long Bay bölgesi, kireç taşından (kalker) oluşan binlerce adacık ve kayalık bulunduran bir bölge ve 334 kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. Bu kireç taşı oluşumlar, 500 milyon yıllık bir sürecin ürünü.

UNESCO dünya mirasları arasında bulunan Ha Long Bay, kireç taşından (kalker) oluşan binlerce adacık ve kayalık bulunduran bir bölge ve 334 kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. Bu kireç taşı oluşumlar, 500 milyon yıllık bir sürecin ürünü.

IMG_20131231_153332

Program dahilinde bölgedeki adalardan birine yanaşarak adanın en üst  noktasına tırmandık ve bu güzel pozu yakaladık. Adaya yanaşma nedenimiz, adanın ortasındaki dev mağarayı görmekti.

Program dahilinde bölgedeki adalardan birine yanaşarak adanın en üst noktasına tırmandık ve bu güzel pozu yakaladık. Adaya yanaşma nedenimiz, adanın ortasındaki dev mağarayı görmekti.

Dev mağaranın için birçok gezi teknesinden gelen turistlerle doluydu.

Dev mağaranın içi gezi teknelerinden gelen turistlerle doluydu.

Her akşam benzer günbatımları seyrediliyor. Bölgedeki puslu hava ile birlikte çok farklı bir ambiyans oluşuyor.

Her akşam benzer günbatımları seyrediliyor. Bölgedeki puslu hava ile birlikte çok farklı bir ambiyans oluşuyor.

IMG_20131230_165803

Tur kapsamında tekneden ayrılıp kanolarla bölge adalarını dolaştık.

Tur kapsamında tekneden ayrılıp kanolarla bölgedeki ufak adacıkları dolaştık.

IMG_20131230_170453

IMG_20131230_141623

IMG_20131230_152455 IMG_20131230_152727

Gezi teknelerine yanaşayan seyyar satıcılar...

Gezi teknelerine yanaÅŸan seyyar satıcılar… 

Yeni yıla Ha Long Bay'deki adacıklardan birinin sahilinde turu satın aldığımız Oriental Sails firmasının organize ettiği yeni yıl partisiyle girdik.

Yeni yıla Ha Long Bay’deki adacıklardan birinin sahilinde turu satın aldığımız Oriental Sails firmasının organize ettiÄŸi yeni yıl partisiyle girdik.

Türkiye'den binlerce km uzakta, insanların yaşamadığı unutulmuş bir adada ve bambaşka bir kültürde katıldığımız yeni yıl organizasyonunda dansöz oynatıldı. Bizim için sözün bittiği noktaydı.

Türkiye’den binlerce km uzakta, insanların yaÅŸamadığı unutulmuÅŸ bir adada ve bambaÅŸka bir kültürde katıldığımız yeni yıl organizasyonunda dansöz oynatıldı. Bizim için sözün bittiÄŸi noktaydı.

Ha Long Bay’de yaptığımız tekne turunda çok güzel anılar biriktirdik. Teknede geçirdiÄŸimiz 4 gün boyunca dünyanın farklı yerlerinden insanlarla çok güzel arkadaÅŸlıklar kurduk, ilginç hikayeler dinledik. Hepsini bu yazıda anlatmak için ne vakit ne yer var. Arzu eden olursa bir gün çay eÅŸliÄŸinde daha geniÅŸ sohbetini yaparız. Ha Long Bay gezisinin ardından döndüğümüz ülkenin baÅŸkenti Hanoi’de geçirdiÄŸimiz 2 gün bolca dolaÅŸtık ve ÅŸehri keÅŸfettik. Ãœlkenin en hareketli ÅŸehrinden de resimler ekleyerek devam edelim:

Ulu önderimiz Atatürk'ün yattığı Anıtkabir'e çok benzeyen Ho Chi Minh anıt mezarı. Çok büyük kontroller ve güvenlik önlemleriyle içeri alıyorlar ve içeride fotoğraf çekmek kesinlikle yasak.

Ulu önder Atatürk’ün yattığı Anıtkabir’e çok benzeyen Vietnam’ın kurucusu Ho Chi Minh anıt mezarı. Çok büyük kontroller ve güvenlik önlemleriyle içeri alıyorlar ve içeride fotoÄŸraf çekmek kesinlikle yasak.

Ho Chi Minh'in anıtmezarının birkaç yüz metre ilerisinde bulunan

Ho Chi Minh’in anıtmezarının birkaç yüz metre ilerisinde bulunan ve son derece ilginç bir görünümü olan One-Pillar Pagoda isimli Budist tapınağı.

Şehirdeki önemli Budist tapınaklarından biri daha.

Şehirdeki önemli Budist tapınaklarından biri daha.

DSC_9137

Temple of Literature'un girişi. Bu fotoğrafı çekebilmek için dakikalarca yoldaki turist yoğunluğunun azalmasını bekledik.

Temple of Literature’un giriÅŸi. Bu fotoÄŸrafı çekebilmek için dakikalarca yoldaki turist yoÄŸunluÄŸunun azalmasını bekledik.

DSC_9150 IMG_20140102_115419

Vietnam'ın birçok şehrinde olduğu gibi Hanoi'de de kaldırımlara kurulan sokak satıcılarında yemek yemek çok popüler. Önünüze serilmiş yiyecek seçeneklerinden istediklerinizi bir sepete dolduruyorsunuz ve sonra mangal başındaki arkadaşa teslim ediyorsunuz. Mangaldaki arkadaş seçtiğiniz yiyecekleri belli bir seviyeye gelinceye kadar pişiriyor, ama tam pişmeden masanıza getiriyor. Çünkü kaldırıma kurulan seyyar masanızın ortasında bir tüp ve pişirme sistemi var. Pişirme işlemine kendiniz istediğiniz gibi devam ediyorsunuz. Çok değişik bir tecrübe.

Vietnam’ın birçok ÅŸehrinde olduÄŸu gibi Hanoi’de de kaldırımlara kurulan sokak satıcılarında yemek çok popüler. Önünüze serilmiÅŸ yiyeceklerden istediklerinizi bir sepete dolduruyorsunuz ve mangal başındaki arkadaÅŸa teslim ediyorsunuz. Mangaldaki arkadaÅŸ seçtiÄŸiniz yiyecekleri belli bir seviyeye gelinceye kadar piÅŸiriyor ve tam piÅŸmeden masanıza getiriyor. Çünkü kaldırıma kurulan seyyar masanızın ortasında bir tüp ve piÅŸirme sistemi var. PiÅŸirme iÅŸlemine kendiniz istediÄŸiniz gibi devam ediyorsunuz. Çok deÄŸiÅŸik bir tecrübe.

IMG_20140102_201123

3 yazıdan oluÅŸan bir seri ÅŸeklinde 2 hafta süren Tayland, Kamboçya ve Vietnam gezisi anılarını size yansıtmaya çalıştım. EÄŸer bu ülkeler hakkında kafasında soru iÅŸaretleri olanlarınız varsa, hiç düşünmeden planlarınıza ekleyin derim. BambaÅŸka kültürler, bambaÅŸka hayat bakışı olan insanlarla karşılaşıyorsunuz. Gördüğünüz yerler ve doÄŸal güzellikler dışında bu insanların güzelliklerinden ve saflıklarından son derece etkileniyorsunuz. Emin olun, hayata bakış açınızı deÄŸiÅŸtirebilecek kadar kuvvetli tecrübeler dahi yaÅŸayabilirsiniz. Çünkü bu bölgede gördükleriniz ve hissettiklerinizden sonra yaÅŸadığınız kültürün tek veya dominant kültür olmadığını, hayata bambaÅŸka gerçekliklerden ve önceliklerden bakan insanlar ve kültürler olduÄŸunu görüyorsunuz. Ve umutsuza ve cevabı olmadığını bilerek defalarca kendinize hangisinin daha doÄŸru, daha gerçek, daha iyi olduÄŸunu soruyorsunuz… Sırf bu ÅŸoku yaÅŸamak için dahi bu bölgeye gidilmeli, hissedilmeli.

***

Hanoi’de geçirdiÄŸimiz keyifli günlerin ardından ben Dublin’e, Onur Seattle’a geri döndü. Peki bundan sonraki gezi planlarımız neler?

Seyahat etmek bir bağımlılık, “tanımanın” ve “keÅŸfetmenin” keyfini bir kere tecrübe edenin seyahat etme bağımlılığından kurtulması mümkün deÄŸil. Biz de, Vietnam’dan döner dönmez 2014 planlarını çok önceden yaptık ve yeni rotaları planladık:

Kasım ayında iÅŸ nedeniyle önce Las Vegas’a, daha sonra gezmek amaçlı Peru’ya gidiyorum. Peru’da ünlü 4 gün sürecek Inca Trail’i (Kutsal Inca Yürüyüşü) yapacağım. Ardından yine Aralık sonu gibi bu defa Onur’la Güney Amerika’ya geri gelip Arjantin’i ve Patagonya’yı keÅŸfedeceÄŸiz (Patagonya: Arjantin ve Åžili topraklarını içeren Güney Amerika’nın güneyindeki doÄŸa harikası bölge) ve doÄŸa yürüyüşleri yapacağız.

SaÄŸlığımız, maddi ve manevi imkanlarımız ve motivasyonumuz el verdikçe hala büyük çoÄŸunluÄŸu keÅŸfedilmemiÅŸ dünyamızı keÅŸfetmeye devam edeceÄŸiz ömrümüzün sonuna dek. Herkese bu seyahat etme ve keÅŸfetme bağımlılığının bulaÅŸması dilekleriyle, sevgiyle kalın…

***

Not: Serinin diğer yazılarına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz

Dünyayı keşfederken (1): Tayland & Kamboçya

Dünyayı keşfederken (2): Güney Vietnam

2009'dan beri yurtdışında yaşayan Cemal, London School of Economics’teki yüksek lisansının ardından Google’da çalışma hayatını sürdürüyor. Çok fazla bilinmeyen yerlere seyahat edip farklı yaşantıları keşfetmek en büyük hobisi. Ayrıca bir yüzme tutkunu: Her gün (istisnasız) 2.5 km yüzüyor.