Hayatı keşfet!

Biz kimiz?


İrlanda'da ve Türkiye'de yaşayan iki kardeş... Gündemle, hayatla ve yaptıkları seyahatlerle ilgili gözlemlerini yazıyorlar. Limanlarından ayrılıp keşfedilmeyenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

Son yazıları okudun mu?


Yeni yazılar anında email'ine gelsin!


İletişimde kalalım!


Yemeksepeti’nin baÅŸarı hikayesinin düşündürdükleri…

Cemal BüyükgökçesuCemal Büyükgökçesu

Önce ÅŸunu söyleyeyim: Çok uzun bir Yemeksepeti.com analizi veya baÅŸarı hikayesi yazmayacağım. Yemeksepeti’nin 589 milyon dolar deÄŸerlemeyle (1 ,5 milyar TL’nin üstünde bir rakam) yabancı bir firma tarafından satın alınmasının bende düşündürdüğü bir konudan bahsedeceÄŸim.

Her ÅŸeyden önce Yemeksepeti’nin kurucusu Nevzat Aydın‘ı ve Yemeksepeti ekibini yürekten tebrik edelim, zira Türkiye’nin djital endüstrisi ve birçok giriÅŸim için çok büyük umut aşıladılar, her ÅŸeyden önemlisi Türkiye’den çıkmış bir giriÅŸim olarak yüzümüzü güldürdüler.

yemeksepeti_logo

 

Bu güzel geliÅŸmenin bende düşündürüğü konu “cesaret”.

Cesaret tamamen doğuştan gelen bir özellik değil, sonradan geliştirilebilen bir nitelik ve kapasite. Şu konuda baştan anlaşalım: Cesareti sonradan edinebiliriz. Bugün cesur adımlar atamıyor olmamız, yarın cesur adımlar atamayacağımız anlamına gelmiyor.

Doğru yönetilen cesaret öylesine değerli bir nitelik ki; birçok bireyin hayatını, birçok organizasyonun ve kurumun başarısını, hatta devletlerin gelişmişlik düzeylerini ve kaderlerini dahi belirliyor (Bkz. Mustafa Kemal Atatürk).

 

Tüm yetenekleri tamamlayan nitelik: Cesaret

Cesaret denen nitelik öylesine önemli ki, birçok yetenek açısından birbirine yakın bireyleri ve kurumları çok farklı noktalara çekebiliyor. Yemeksepeti’ni ve benzer birçok baÅŸarılı giriÅŸimi bu güzel noktalara getiren faktör de, kurucularının ve yöneticilerinin, doÄŸru zamanlarda doÄŸru adımları atabiliyor olmaları. Bu adımları atmayı iÅŸte “cesaret” saÄŸlıyor.

Bu adımları atabilmek hiç de kolay değil, çünkü cesaret denen olgu, riskleri de içinde barındırıyor. Korku, acı, risk, belirsizlik veya tehdit ile başa çıkabilme yeteneklerinin de kuvvetli olması gerekliliğini istiyor.

 

***

Dijital endüstride çalışıyorum. Çevremde birbirinden yetenekli, çalışkan, birikimi ve motivasyonu son derece yüksek insanlar var. Sadece Türkler değil, her milletten insandan bahsediyorum.

Birikimlerine, iÅŸ zekalarına, çalışkanlıklarına bakarsak hepsi; Yemeksepeti, Google, Facebook, Microsoft, Apple gibi bugün baÅŸarı hikayeleri konuÅŸulan milyarlık giriÅŸimlerin mimarları olabilecek kapasitedeler. Ancak bahsettiÄŸim bu kiÅŸilerin yüzde 99’u konfor alanlarından çıkma tercihini yapmıyorlar.

(4 sene önce yazdığım “konfor alanı” hakkındaki yazımı okumanızı öneriyorum).

 

Donald Walsch: “Hayat konfor alanınızın ötesinde baÅŸlar”

İnsanların, iş veya özel hayatlarında cesur hamleler yapmak istememelerini ve konfor alanlarının dışına çıkmamalarını KESİNLİKLE eleştirmiyorum, çünkü söylemiş olduğum gibi, bu bir tercih meselesi.

İnsanoğlu mutluluk maksimizasyonu yapmaya çalışan bir varlık, ve bu mutluluk hesabı; konfor alanında kalmayı gerektiriyorsa belki de orada kalmak kişi için en doğrusu.

Ancak kiÅŸinin mutluluÄŸuna giden yol konfor alanından çıkmaktan geçiyorsa (kiÅŸinin kendisini tanımasının önemini hatırlayın), diÄŸer bir deyiÅŸle cesur olmayı gerektiriyorsa, “cesaret” denen bu niteliÄŸe yatırım yapılmalı.

 

Dünyanın cesur insanlara ihtiyacı var…

“Cesaret” denen niteliÄŸe yatırımın ilk adımları; “cesur” hamleler yaparak baÅŸarıya ulaÅŸmış insanlarla sohbet etmek, onların fikirlerini almak, baÅŸarı hikayelerini okumak olabilir.

Ä°ÅŸte bu noktada Yemeksepeti’nin baÅŸarısını çok deÄŸerli buluyorum. Sadece Türkiye’nin yüzünü güldürdüğü için deÄŸil, birçok giriÅŸime ve gence “cesaret niteliÄŸi” kazanma yolunda motivasyon verdiÄŸi için.

Daha güzel bir Türkiye ve barış dolu bir dünya için çok daha fazla cesur insana ihtiyaç var.

Unutmayalım.

2009'dan beri yurtdışında yaşayan Cemal, London School of Economics’teki yüksek lisansının ardından Google’da çalışma hayatını sürdürüyor. Çok fazla bilinmeyen yerlere seyahat edip farklı yaşantıları keşfetmek en büyük hobisi. Ayrıca bir yüzme tutkunu: Her gün (istisnasız) 2.5 km yüzüyor.