Hayatı keşfet!

Biz kimiz?


İrlanda'da ve Türkiye'de yaşayan iki kardeş... Gündemle, hayatla ve yaptıkları seyahatlerle ilgili gözlemlerini yazıyorlar. Limanlarından ayrılıp keşfedilmeyenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

Son yazıları okudun mu?


Yeni yazılar anında email'ine gelsin!


İletişimde kalalım!


Kuzey Tayland: Chiang Mai & Chiang Rai

Etkileyici doğa, zengin kültür, muhteşem yemekler, dijital göçebe akını...

Cemal BüyükgökçesuCemal Büyükgökçesu

2015 Aralık ayında gerçekleştirdiğimiz Asya gezimizin ikinci yarısını Kuzey Tayland’a ayırdık. Gezimizin ilk yarısına ait Malezya (Kuala Lumpur) ve Myanmar anılarını bu yazıda bulabilirsiniz.Mandalay’dan (Myanmar) Chiang Mai’ye (Tayland) uçuş 1.5 saat sürdü. Türkiye vatandaşlarından vize istemeyen Tayland’a sorunsuz bir şekilde giriş yaptık ve gezimizin ikinci yarısında bize katılan Hüseyin ile havaalanında buluştuk. Kuzey Tayland’ı keşfetmek için araba kiralamıştık, bu bölgeyi ziyaret edeceklere de tavsiyem böyle yapmaları olacak, zira Kuzey Tayland’da araba kullanmak oldukça rahat ve bu sayede esnek planlar yapmak mümkün.

Chiang Mai Kuzey Tayland’ın en büyük şehri…

Kuzey Tayland gezimizin ilk durağı olan Chiang Mai, Bangkok’un 700 km kuzeyinde yer alıyor. Şehir oldukça turistik ve her yıl yaklaşık 5 milyon turisti ağırlıyor. Tayland’ın güneyine kıyasla daha serin bir hava hakim, yine de sıcaklıklar 25 derecenin altına düşmüyor.

Tayland’ın en yüksek dağı olan Dai Inthanon (2565 m.) bu bölgede yer alıyor. Biz de Chiang Mai’deki ilk günümüzde Doi Inthanon Milli Parkı’nı gezdik. Burası, Chiang Mai’ye araba ile 1.5 saat mesafede. Araba kiralamış olduğumuz için ulaşımımız son derece rahat oldu. Doi Inthanon Milli Parkı şelaleleri ile meşhur.Park içerisinde yol kenarlarında yerel ürünler satılan pazarlara rastlayabiliyorsunuz.Doi Inthanon Milli Parkı’nı ziyaret etmemizdeki esas amaç ünlü The Great Holy Relics Pagoda’larını (budist tapınakları) görmekti. Ulaşımın çok kolay olmadığı ve dağlık bölgede bulunan bu pagodalar, özellikle gün doğumu ve gün batımında çok etkileyici manzaralar sunuyor. 

Doi Inthanon National Park at ~100 km outside of Chiang Mai. ⛩ #thailand

A photo posted by Onur Karaagaoglu (@onurka_) on

Tüm gün süren keyifli Doi Inthanon Milli Parkı gezisinin ardından, işyerinden Taylandlı bir arkadaşın tavsiyesi üzerine yerel ve nerdeyse kimsenin İngilizce konuşmadığı bir lokantada lezzetli ve ilginç bir akşam yemeği yedik. Lokantanın öne çıkan yemeklerinden olan kızarmış kurbağa derisini bile denedik (merak edenler için lokantanın ismi Kang Ron Baan Suan). 

Dijital göçebelerin mabedi: Chiang Mai 

Dijital göçebe (digital nomad); işlerini kablosuz internet, dizüstü bilgisayar, akıllı telefon gibi teknoloji nimetlerini kullanarak görebildikleri için farklı coğrafyalarda gezerek çalışan profesyonelleri tanımlayan bir ifade. Chiang Mai, Nomadlist.com‘un dijital göçebeler için en uygun şehirler listesinin zirvesinde; bunun nedeni, yaşam masraflarının ucuzluğu, yüksek hızlı internet erişimi, havanın temizliği, güvenlik, iletişimde İngilizce anlaşabilmek, iklimin uygunluğu, güzel yemekler gibi kriterlerde Chiang Mai’nin zirvede olması.

Some street delicacies 🍤 #thailand #streetfood

A photo posted by Onur Karaagaoglu (@onurka_) on

Dijital göçebeler için olmazsa olmaz konuların başında kaliteli kahve de geldiği için, şehirde çok sayıda kahve dükkanı ve ödüllü barista bulunuyor. Biz de içlerinde en iddialısı olan Ristr8to Coffee‘yi ziyaret ettik. Kahve gurumuz sevgili Onur‘dan da yüksek puan alan Ristr8to Coffee bizi oldukça etkiledi. Burası, yolu Chiang Mai’ye düşenlerin mutlak suretle gidip görmesi gereken yerlerin başında geliyor.

This is one of the best presentations of a coffee beverage I’ve ever had. Thanks @ristr8to ☕️

A photo posted by Onur Karaagaoglu (@onurka_) on

Kafenin girişinde sizi, buzlu kahve içilmesini desteklemediklerini anlatan bir uyarı karşılıyor.

Chiang Mai’de 300’den fazla budist tapınağı (wat) bulunuyor…

4 tarafı duvarlarla çevrili olan Chiang Mai şehir merkezinde 300’den fazla budist tapınağı var. Kaldığımız otelden kiraladığımız bisikletlere atlayıp birçok önemli tapınağı ziyaret ettik.

Bazı budist tapınaklarının bahçesinde kurulan alanlarda budist rahipler ile sohbet edebiliyorsunuz. Budizm ve rahiplerin gündelik yaşamlarıyla ilgili merak ettiğiniz her şeyi tüm içtenlikleri ile cevaplıyorlar. Biz de böyle bir sohbete katıldık.Budist rahiplerin kullandıkları tuvaletler, halkın kullandıklarından ayrı. Chiang Mai’ye kadar gelmişken, bu şehrin 75 km kuzeyinde bulunan Chiang Dao bölgesini ve Chiang Dao mağaralarını da gezdik. Buradaki mağara ağı 12 km’yi buluyor, ancak bunun sadece ışıklandırılmış ufak bir kısmı halka açık ve rehbersiz gezilmesine izin verilmiyor. Biz de bir rehber tutup mağara turuna çıktık. Mağara turunun ardından ise, yine Chiang Dao’da bulunan Budist rahiplere ait eğitim ve kamp alanını gezdik. Chiang Dao’da geçirdiğimiz günün en ilginç kısmı burasıydı. Budist rahiplerin kamp alanına ulaşmak için tırmandığınız yolda sağlı sollu Budizm öğretileri yer alıyordu.

Chiang Mai’de yeni yıl kutlamaları…

Son 5 senedir yeni yıla dünyanın çok farklı yerlerinde girdim. Dünyanın en güneyindeki şehir Ushuaia’da (Arjantin) yarı aydınlık bir gökyüzünde yeni yıla girmekten, Ha Long Bay’de (Vietnam) ufak bir adada dansözler ve oryantel müzikler eşliğinde eğlenerek yeni yıla merhaba demeye kadar varan farklı anılarımız oldu. Ancak bunların hiçbiri, Chiang Mai’nin özgün ve masalsı ambiyansı gibi değildi. Aşağıda paylaştığım resimler ve video ile hissettiklerimizi aktarmaya çalıştım.
31 Aralık günü yeni yıl kutlamaları için budist tapınağının avlusunda son hazırlıkları yapan genç rahipler… Birkaç saat sonra tapınağın avlusu aşağıdaki gibiydi.

One of the most magical and surreal things I’ve witnessed in Thailand : Buddhist monks are welcoming new year at Wat Phan Tao temple in Chiang Mai, while it’s lit with candles only for the new year eve. • • • #chiangmai #thailand #MyFujifilm

A photo posted by Onur Karaagaoglu (@onurka_) on


Yeni yıla Chiang Mai’de girmeyi özellikle planladık, çünkü Chiang Mai’de yeni yıla girilen anlarda gökyüzüne bırakılan fenerlerin yarattığı ambiyansın görülmeye değer olduğunu duymuştuk ve aynen düşündüğümüz gibi oldu.

New year celebrations in Chiang Mai

A photo posted by Cemal Buyukgokcesu (@buyukgokcesu) on

Chiang Mai’de yeni yıla girişimizi şu video ile özetleyebiliriz:

Kuzey Tayland’ın görülmeye değer diğer şehri: Chiang Rai

Chiang Rai, Tayland’ın Myanmar ve Laos ile komşuluk yapan en kuzeydeki şehri. Chiang Mai’nin 200 km kuzeydoğusunda yer alıyor. Buraya gelmemizdeki amaç ünlü Beyaz Tapınağı (Wat Rong Khun) görmekti. 1997 yılında ziyaretçilere açılan bu “modern” budist tapınağı bembeyaz görüntüsüyle insanı büyülüyor. Tapınağın yapımı halen sürmekte ve 2070 yılında tamamlanması bekleniyor. Tapınağın girişinde gökyüzüne doğru açılmış yüzlerce el göreceksiniz. Bu eller, insanoğlunun sonsuz açlığını ve iştahını simgeliyor. Sizi ana binaya götüren köprü ise mutluluğa ulaşmak için hırsın, açgözlülüğün ve şevkin arkada bırakılması gerektiğini anlatıyor. Tapınağın “Ubosot” isimli ana binası ise “insan aklını” simgeliyor. Binanın içerisinde, Batı dünyasının idolleri  (Michael Jackson, Harry Potter, Matrix’ten Neo karakteri vb.) yer almakta. Ayrıca içeride insanoğlunun dünyaya verdiği zararı gösteren görseller (nükleer savaş, çevre katliamları vb.) sergilenmiş. Burada verilmek istenen mesaj açık: İnsanoğlu lanetli ve tehlikeli bir varlık.Tapınak alanında dikkat çeken diğer bir yapı ise “altın ev”. Altın rengiyle bembeyaz “ubosot” tapınağından ayrışan bu yapı “insan vücudunu” simgeliyor. Burada verilmek istenen mesaj yine çok açık: Altın, insanoğlunun şehvete ve zenginliğe olan düşkünlüğünü hatırlatıyor. Bembeyaz rengiyle tezat oluşturan “ubosot” binası ise budizmin öğretilerinden “aklı kullanmayı” ve “erdemli davranışı” vurguluyor.Chiang Rai’ye yaptığımız günübirlik gezinin ardından Chiang Mai’ye geri döndük ve son günümüzü burada geçirdik. İyi ki de dönmüşüz, çünkü tüm Tayland gezimizin en keyifli kafe deneyimini son günümüzde yaşadık: Chivit Thamma Da Coffee House. Ne yapın edin, günün birinde dünyanın bu bölgesine geleceksiniz bu sevimli kafeyi ziyaret edin. Kafenin içerisinde hayattan dersler de yer alıyor.

One of the best cafes I’ve ever been. If you’ll visit Chiang Rai some day, do visit this place to taste their delicious cheesecakes and to have walk in their amazingly decorated garden. They also advise some marriage tips. Worth considering. 🙂

A photo posted by Cemal Buyukgokcesu (@buyukgokcesu) on

Özetleyelim: Myanmar’ın insana dair yarattığı etkiyi Kuzey Tayland’ın muhteşem doğası ile birleştirince bu gezi bizim için unutulmazlar arasında yerini aldı. Dünyanın bu bölgesi, güzel insanları, müthiş yemekleri, harika doğası ve kültürel değerleri işe çokça defa ziyaret edilmeyi hakediyor. Dilerim bizlere de buralara tekrar tekrar gelmek kısmet olur. Zamanı ve imkanı olup da buraları henüz görmemiş olanlarınız varsa da çok geç olmadan planlara başlamanızı tavsiye ederim. Henüz bozulmamış ve Batı’nın çok fazla uğramadığı bu yerleri ziyaret etmek için yarın çok geç olabilir.

2009'dan beri yurtdışında yaşayan Cemal, London School of Economics’teki yüksek lisansının ardından Google’da çalışma hayatını sürdürüyor. Çok fazla bilinmeyen yerlere seyahat edip farklı yaşantıları keşfetmek en büyük hobisi. Ayrıca bir yüzme tutkunu: Her gün (istisnasız) 2.5 km yüzüyor.