Hayatı keşfet!

Biz kimiz?


İrlanda'da ve Türkiye'de yaşayan iki kardeş... Gündemle, hayatla ve yaptıkları seyahatlerle ilgili gözlemlerini yazıyorlar. Limanlarından ayrılıp keşfedilmeyenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

Son yazıları okudun mu?


Yeni yazılar anında email'ine gelsin!


İletişimde kalalım!


70/30 İnsanı Olmak

Cemal BüyükgökçesuCemal Büyükgökçesu

Öyle bir çağda yaşıyoruz ki, sadece “tek 1 şeyde” iyi olanlar kaybediyor.

1 konunun uzmanı olma dönemi çoktan bitti, hatta 2-3 alana hakim olmak bile fark yaratmıyor. Bugünün fark yaratan “liderleri” 10larca konuda iyiler. Aynı anda birçok alana hakim olanların başarılı olduğu bir dünyada yaşıyoruz.

İyi bir pazarlamacı olmak başarıyı getirmiyor, çünkü iyi bir pazarlamacı olup finansa hakim olan, aynı zamanda tedarik zincirini çok iyi bilip operasyonları yönetebilen, sattığı ürünün/hizmetin teknik detaylarını uzman seviyesinde bilen ve çok daha fazlasına hakim olacak derece bilgi sahibi olanlar yarışı açık ara önde götürüyor. İşte bu insanlara 70/30 insanları diyor Avinash.

Öyle bir çağda yaşıyoruz ki; tek bir alanın uzmanlığı ile sınırlı kalmak bizi çok ama çok yavaşlatıyor, hantallaştırıyor, hızlı karar almamızı engelliyor. Ve biz daha adımımızı atamadan, yarışın sonuna yaklaşan 70/30 insanları çıkıyor meydana.

Eskiden sadece tek bir konuda iyi olan 100/0 insanları başarılı olabiliyordu.

Ancak sanalla gerçekliğin kaynaştığı, hayatın ışık hızında ilerlediği bugünün dünyasında kapasitesinin %70’i ile uzmanı olduğu konuya mükemmel derecede hakim olan, kapasitesinin kalan %30’uyla ise uzmanlık alanı ile ilgili diğer tüm alanlar hakkında bilgi birikimine sahip insanlar dünyayı yönetiyor.

 

Mevcut eğitim sistemleri bizi 70’lik kısma hazırlıyor. 30’luk kısmı doldurmaksa tamamen bize bağlı. 30’luk kısmı ne ile dolduracağımıza karar vermemiz, bu kısmı hangi bilgilerle doldurduğumuz, bu bilgileri nasıl kullandığımız da ayrı önem taşıyor…

Şimdi tekrar soruyorum: Hala 100/0 insanı mı olmak istiyorsunuz?

Photo from Thomas Hawk’s stream at http://www.flickr.com/photos/thomashawk/

2009'dan beri yurtdışında yaşayan Cemal, London School of Economics’teki yüksek lisansının ardından Google’da çalışma hayatını sürdürüyor. Çok fazla bilinmeyen yerlere seyahat edip farklı yaşantıları keşfetmek en büyük hobisi. Ayrıca bir yüzme tutkunu: Her gün (istisnasız) 2.5 km yüzüyor.