Hayatı keşfet!

Biz kimiz?


İrlanda'da ve Türkiye'de yaşayan iki kardeş... Gündemle, hayatla ve yaptıkları seyahatlerle ilgili gözlemlerini yazıyorlar. Limanlarından ayrılıp keşfedilmeyenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

Son yazıları okudun mu?


Yeni yazılar anında email'ine gelsin!


İletişimde kalalım!


Okuyun, ama her şeyi…

Cemal BüyükgökçesuCemal Büyükgökçesu

Google Genç Ajanslar Akademisi’nde “yarının ajanslarına” AdWords ve Analytics anlattım geçen hafta. Hepsi birbirinden motive, istekli, pırıl pırıl öğrenciler vardı Türkiye’nin dört bir yanından seçilmiş.

Sunumlarda birçok değişik konudan bahsettim, tavsiyelerde bulundum. En sonda ise şunu söyledim öğrencilere: “Uzmanlığınız ne olursa olsun, her konuda okuyun, araştırın, sohbet edin, bilgi sahibi olun.

Dijital medya ajansı olacaksanız veya teknoloji ile ilgilenecekseniz, içinde bulunduğunuz alanla ilgili olarak çok çeşitli kaynakları zaten okuyacaksınız. AdWords Blog, Analytics YouTube Kanalı, çeşitli guruların blogları, Friendfeed, Twitter, Google+, LinkedIn‘deki çeşitli kanallar/gruplar/listeler, Techcrunch, Mashable gibi siteler sizin güne başlarken ilk uğradığınız duraklar olacak.

Ama bu alanları, içinde bulunduğunuz sektörde yer alan diğer herkes zaten takip etmekte. Aynı gelişmelerden onlar da haberdar. Aynı şeyleri onlar da biliyor.

Asıl başarı, iş alanınızla ilgili gelişmeleri büyük çerçeve içerisinde nasıl yorumladığınızda, anlamlandırdığınızda gizli.

Bunun için, iş alanınızdaki tüm gelişmelere geniş pencereden bakmanızı sağlayacak yetkinliklere ve bilgi birikimine sahip olmak gerekiyor. Bu birikimi ise, iş alanınızla (az ya da çok) ilgili olabilecek hemen her türlü konu hakkında okuyarak, dinleyerek, öğrenerek edinirsiniz.

İşte bu yüzden, ne yaptığınızdan bağımsız olarak, size değer katabilecek her konu hakkında fikir edinin. Önemli bulduklarınızı araştırın, sorun, soruşturun. Edindiğiniz bilgiler eşliğinde sohbetlere katılın, sorgulayın.

Bilgi hazinenizi genişlettikçe, mesleki bilgilerinizin çok daha anlam kazandığını, işiniz hakkında öğrendiklerinizin dev bir tablo içerisinde nereye oturduğunu görürsünüz.

Bugünün dünyasında 1 adım ilerisini görmek fark yaratmıyor artık.

Başarıya koşanlar, 2-3 adım sonrasını görebilenler ve  yarının planlarını buna göre şimdiden oluşturanlardan oluşuyor.

Çok daha ilerisini görmekse, hayatta olup bitenleri geniş çerçevede yorumlayabilmekten geçiyor.

2009'dan beri yurtdışında yaşayan Cemal, London School of Economics’teki yüksek lisansının ardından Google’da çalışma hayatını sürdürüyor. Çok fazla bilinmeyen yerlere seyahat edip farklı yaşantıları keşfetmek en büyük hobisi. Ayrıca bir yüzme tutkunu: Her gün (istisnasız) 2.5 km yüzüyor.