Hayatı keşfet!

Biz kimiz?


İrlanda'da ve Türkiye'de yaşayan iki kardeş... Gündemle, hayatla ve yaptıkları seyahatlerle ilgili gözlemlerini yazıyorlar. Limanlarından ayrılıp keşfedilmeyenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

Son yazıları okudun mu?


Yeni yazılar anında email'ine gelsin!


İletişimde kalalım!


30 Ağustos’lar…

Cemal BüyükgökçesuCemal Büyükgökçesu

Yıl: 1922

Başkomutan Mustafa Kemal büyük zaferi müjdeliyor:

“…Ordularımız 9 Eylül 1338 (1922) sabahı İzmir”imizi ve yine 9 Eylül 1338 (1922) akşamı Bursa’mızı muzafferen kurtardılar. Akdeniz askerlerimizin zafer terâneleriyle dalgalanıyor. …Büyük Türk Milleti ! Ordularımızın kabiliyet ve kudreti düşmanlarımıza dehşet, dostlarımıza emniyet verecek bir kemâl ile tezahür etti. Millet orduları on dört gün zarfında büyük bir düşman ordusunu imha ettiler. … Anadolu’daki bütün işgal edilmiş topraklarımızı geri aldılar. Büyük zafer münhasıran senin eserindir. Çünkü İzmir’imizi siyasî hırslar neticesinde âdeta ınemnunen düşmana teslim eden heyetlerle milletin hiçbir münasebeti yok idi. Bursa’mızı istilâ eden Yunan kuvvetleri ise ancak imparatorluğun askerî teşkilâtıyla işbirliği yaparak muvaffak olmuşlardı. Vatanın kurtuluşu, milletin rey ve idaresi kendi mukadderatı üzerinde kayıtsız şartsız hâkim olduğu zaman başlamış ve ancak milletin vicdanından doğan ordularla müspet ve katî neticelere ermiştir...”

***

Ulu önder Atatürk’ün bu zafer bildirisindeki koyu renkle vurguladığım kısımlarda çok çok önemli mesajlar saklı. 30 Ağustos 2010 için, bugünün ve yarının Türkiye’si için…

Mustafa Kemal Atatürk şuna vurgu yapmakta:

Ülkenin asıl düşmanları yabancı düşmanlar değil, siyasi hırslar ve çıkarlardır. Siyasi hırslar ve çıkarlar paralelinde düşmanla işbirliği yapılmış, ve bunda milletimizin çıkarları gözardı edilmiştir. Çünkü milletin çıkarlarından çok, bireysel çıkarlar ve siyasi hırslar adına bir ulusun geleceği şekillendirilmek istenmiştir. İşte tam bu noktada millet iradesi; geleceğini kendi başına, sadece ulusal çıkarları doğrultusunda değiştirmek için devreye girmiş, büyük zafer ancak ve ancak bundan sonra gelmiştir.

***

Yıl: 2010

“Siyasi hırslar” ve “bireysel çıkarlara” karşı kazanılan büyük zaferin 88. yıl dönümü.

Mustafa Kemal Atatürk’ün zafer bildirisindeki uyarılar ve temel mesajlar bugünün Atatürk Türkiye’si için halen geçerli, yarın da geçerli olmaya devam edecek. Çünkü insanoğlu dünya üzerinde varolmaya devam ettikçe; “çıkar” denilen olgu, binbir çeşit renk ve kostümle, binbir çeşit araç ve yöntemle karşımıza çıkmaya devam edecek.

Bundandır ki; ülkesini seven her Türk genci her yeni gün bilimde, sanatta, iş dünyasında, kısacası her alanda, çok daha zorlu, çok daha önemli, çok daha anlamlı zaferler kazanmak zorundadır.

Bugün büyük zaferler kazanma günüdür.

Yarınlar da öyle olacaktır.

Bayramımız kutlu olsun.

2009'dan beri yurtdışında yaşayan Cemal, London School of Economics’teki yüksek lisansının ardından Google’da çalışma hayatını sürdürüyor. Çok fazla bilinmeyen yerlere seyahat edip farklı yaşantıları keşfetmek en büyük hobisi. Ayrıca bir yüzme tutkunu: Her gün (istisnasız) 2.5 km yüzüyor.