Hayatı keşfet!

Biz kimiz?


İrlanda'da ve Türkiye'de yaşayan iki kardeş... Gündemle, hayatla ve yaptıkları seyahatlerle ilgili gözlemlerini yazıyorlar. Limanlarından ayrılıp keşfedilmeyenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

Son yazıları okudun mu?


Yeni yazılar anında email'ine gelsin!


İletişimde kalalım!


Dünyayı keşfederken (2): Güney Vietnam

Cemal BüyükgökçesuCemal Büyükgökçesu

3 yazıdan oluşan ve 2013 Aralık ayında yaptığımız Tayland, Kamboçya ve Vietnam gezisini anlatan yazı serisinin ilk yazısını da okumanızı öneririm: “Dünyayı keşfederken (1): Tayland & Kamboçya” 

***

Kamboçya’nın ardından yine Cambodia Angkor Havayolları ile Vietnam’ın en büyük şehirlerinden Ho Chi Minh City’e (eski adıyla Saygon’a) uçtuk, ve takip eden 10 gün boyunca ülkenin kuzeylerine doğru ilerleyerek unutulmaz anılar biriktirdik. 

Öncelikle kısaca vize konusundan bahsedelim. Türkiye vatandaşları, Vietnam için vize almak zorunda. Ve bu vizeyi almak hiç de kolay değil. Ben vizeyi Sidney’deki Vietnam konsolosluğundan aldığım için çok fazla zorlanmadım (Niçin Sidney’de bulunduğum hakkındaki yazım burada). Şöyle ki:

Sidney konsolosluğundan Vietnam vizesi için pasaportum, uçak biletlerim ve otel rezervasyonlarım ile başvurdum. Başvuru esnasında memur arkadaş tur satın almam gerektiğini söyledi. Ben de Vietnam’a otelde oturmaya gittiğimi, turla gezmeyeceğimi, eğer gezeceksem de kendi bisikletimle dolaşacağımı imalı olarak belirttim. Konsolosluk görevlisi; tur satın almadan başvurursam reddedilme riskimin olduğunu söylemesine rağmen inatla başvurmak istediğimi söyledim ve başvuru ücretini de ödeyerek başvurumu ilettim. Başvurumun ardından 2 iş günü içerisinde telefonla arayıp vizemin çıktığını ve pasaportumu alabileceğimi belirttiler. Böylece 1 aylık tek giriş Vietnam vizemi bir sorun yaşamadan aldım. Ancak Vietnam vizesi almak konusunda büyük sıkıntıların yaşandığını çok duyuyorum. Konu hakkında en detaylı bilgiyi Onur İnal’ın “Vietnam Vizesi Nasıl Alınır?” başlıklı güncel yazısında bulabilirsiniz.

Vietnam Vizesi, Fotoğraf: Wikimedia Commons

Vietnam Vizesi, Fotoğraf: Wikimedia Commons

Ho Chi Minh City’e iner inmez çok sıcak bir hava karşıladı bizi. Kuzey yarımkürede ve Aralık ayında olmamıza rağmen Vietnam’ın ekvatora yakınlığı ve Ho Chi Minh City’nin de Vietnam’ın güneyinde bir şehir olmasından dolayı şaşılacak bir durum değil aslında. Ama bizi ne sıcak ve nemli hava, ne de yeni bir ülkeyi ilk defa görüyor olmanın heyecanı etkiledi. İlk izlenimimiz ve bu ülke hakkında belki de hayatımız boyunca hiç unutmayacağımız şey; ülkedeki motorsiklet kullanımı oldu. Yollarda (abartmıyorum) milyonlarca motorsiklet var. Aile başında 2-3 adet motorsiklet düşen bir ülke düşünün. Bunun üzerinde bir de trafik kuralları olmadığını hayal edin. Vietnam’a hoşgeldiniz. Her ne kadar Türkiye’nin bağrında ve kuralsızlığında yetişmiş insanlar olsak da sokaklarda yürümeye ve karşıdan karşıya geçmeye alışmamız 1 haftadan fazla sürdü.

Motorlar her yerde. Ayrıca sadece kendi şeritlerinden gitmiyorlar. Karşı şeride girmeyi bırakın, yolu çaprazlama geçenler bile var. Ama hepsini geçin, tüm fizik kurallarını ve istatistik bilimini altüst eden şey şu: Bu insanlar kaza yapmıyor. Vietnam'da bulunduğumuz süre içerisinde kaza yapan tek bir motorsiklet veya araba sürücüsü görmedik.

Motorlar her yerde. Ayrıca sadece kendi şeritlerinden gitmiyorlar. Karşı şeride girmeyi bırakın, yolu çaprazlama geçenler bile var. Ama hepsini geçin, tüm fizik kurallarını ve istatistik bilimini altüst eden şey şu: Bu insanlar kaza yapmıyor. Vietnam’da bulunduğumuz süre içerisinde kaza yapan tek bir motorsiklet veya araba sürücüsü görmedik.

Ho Chi Minh City, Vietnam’ın en büyük şehri ve eski başkenti. Şehrin eski ismi olan Saygon 1975 yılında yerini Ho Chi Minh City’e bırakmış. Ancak yerel halk ve turistler hala Saygon kelimesini kullanıyorlar, özellikle şehrin merkezi için.

Ho Chi Minh City’de kaldığımız 2 gün boyunca yaptığımız en etkileyici gezi Cu Chi Tünelleri gezimizdi. Yazıya boğmadan bolca resim ve notlarla Ho Chi Minh City anılarımızı paylaşıyorum:

Cu Chi Tünelleri Ho Chi Minh City'nin 40km dışında ve biz burayı görmek için günübirlik tur satın aldık. Yol aşağı yukarı 2 saat sürüyor. Ama görecekleriniz öylesine etkileyici ve sarsıcı ki kesinlikle değiyor. Bu tüneller Vietnam Savaşı sırasında halkı Amerikan saldırısından korumak amacıyla çok basit imkanlarla kazılmış ve tabiri caizse yerin altında mutfaklarıyla, odalarıyla, toplu alanları ve havalandırma sistemleriyle mini bir şehir oluşturulmuş. Üst tarafta savaş tüm şiddetiyle devam ederken, yerin altındaki tünel sistemlerinde bir şehir hayatını sürdürmeye çalışmış. Yine de savaş süresince tünellerde 10.000'in üzerinde Vietnamlı'nın öldüğü söyleniyor. Resimde, tünellerin olduğu bölgede Amerikan askerlerine karşı kurulan bambu tuzaklarının bir örneğini göreceksiniz.

Cu Chi Tünelleri Ho Chi Minh City’nin 40km dışında ve biz burayı görmek için günübirlik tur satın aldık. Yol aşağı yukarı 2 saat sürüyor. Ama görecekleriniz öylesine etkileyici ve sarsıcı ki kesinlikle değiyor. Bu tüneller Vietnam Savaşı sırasında halkı Amerikan saldırılarından korumak amacıyla çok basit imkanlarla kazılmış ve tabiri caizse yerin altında mutfaklarıyla, odalarıyla, toplu alanları ve havalandırma sistemleriyle mini bir şehir oluşturulmuş. Üst tarafta savaş tüm şiddetiyle devam ederken, yerin altındaki tünel sistemlerinde bir şehir; hayatını sürdürmeye çalışmış. Yine de savaş süresince tünellerde 10.000’in üzerinde Vietnamlı’nın öldüğü söyleniyor. Resimde, tünellerin olduğu bölgede Amerikan askerlerine karşı kurulan bambu tuzaklarının bir örneğini göreceksiniz.

Bu tünellerin girişleri son derece dar. Zaten ufak tefek olan Vietnamlıların dahi zor sığdığı söyleniyor. Biz Onur'la girmeyi başardık, kapalı yer korkusu  olanların asla denememesi gerekiyor.

Bu tünellerin girişleri son derece dar. Zaten ufak tefek olan Vietnamlıların dahi zor sığdığı söyleniyor. Biz Onur’la girmeyi başardık, kapalı yer korkusu olanların asla denememesi gerekiyor.

DSC_8693

Amerikan bombalarının yol açtığı dev kraterlerden biri. Bunlardan çok sayıda var.

Yine savaş döneminden kalma tanklardan biri.

Yine savaş döneminden kalma tanklardan biri.

Savaş sırasında bölge insanının beslenmesine bir örnek. Yer altında yetişen ve tadı patatese benzeyen bir sebzeyi tuzlu fındık kırıntılarına bandırarak çayla beraber yiyorsunuz.

Savaş sırasında bölge insanının beslenmesine bir örnek. Yer altında yetişen ve tadı patatese benzeyen bir sebzeyi tuzlu fındık kırıntılarına bandırarak yiyorsunuz. Çay da çok sık tüketiliyor.

Ho Chi Minh'de yaptığımız bir diğer aktivite Mekong Delta'sını görmek oldu. Mekong Delta'sı yolu üzerinde tekneyle uğradığımız lokal köylerden birindeyiz.

Ho Chi Minh’de yaptığımız bir diğer aktivite Mekong Delta’sını görmek oldu. Mekong Delta’sı yolu üzerinde tekneyle uğradığımız lokal köylerden birindeyiz.

Vietnamlı çocuklar dünyanın en güzel çocukları olabilir mi? Dikkat edersiniz annesi ayağından bağlamış, çünkü köy nehir kenarında ve çocuk her yerde çocuk olduğundan kendi başına oyun oynarken nehre düşmesi işten bile değil.

Vietnamlı çocuklar dünyanın en güzel çocukları olabilir mi? Dikkat edersiniz annesi ayağından bağlamış, çünkü köy nehir kenarında ve çocuk her yerde çocuk olduğundan kendi başına oyun oynarken nehre düşmesi işten bile değil.

DSC_8728

Ülkenin (ve hatta bölgenin) pirinç ambarı sayılan Mekong Delta'sını besleyen Mekong Nehri. Bu nehirdeki yerel sandallarla kısa bir tur yaptık. Bu bölge canlı çeşitliliği bakımından dünyanın en zengin alanlarından birisiymiş (bölgede son dönemlerde 10.000'in üzerinde yeni canlı türü keşfedilmiş).

Ülkenin (ve hatta bölgenin) pirinç ambarı sayılan Mekong Delta’sını besleyen Mekong Nehri. Bu nehirdeki yerel sandallarla kısa bir tur yaptık. Bu bölge canlı çeşitliliği bakımından dünyanın en zengin alanlarından birisiymiş (bölgede son dönemlerde 10.000’in üzerinde yeni canlı türü keşfedilmiş).

Mekong Deltası'nın olduğu bölge her ne kadar kırsal olsa da, Vietnam'ın nüfus yoğunluğu bakımından en kalablık bölgelerinden biri. Pirinç ekimi bölgedeki en büyük faaliyet.

Mekong Deltası’nın olduğu bölge her ne kadar kırsal olsa da, Vietnam’ın nüfus yoğunluğu bakımından en kalabalık bölgelerinden biri. Pirinç ekimi bölgedeki en büyük faaliyet.

DSC_8783

DSC_8787

IMG_20131226_115513

Mekong Delta'dan dönüş yolunda uğradığımız bir köyde geçimini bu gördüğünüz ve oldukça da lezzetli hindistan cevizi aromalı şekerleri üreterek kazanan insanlar.

Mekong Delta’dan dönüş yolunda uğradığımız bir köyde, geçimini bu gördüğünüz ve oldukça da lezzetli hindistan cevizi aromalı şekerleri üreterek kazanan insanlar.

Hoi An şehrine yolculuğumuz öncesindeki son Ho Chi Minh günümüzde rastlantısal olarak karşımıza çıkan ve merak ederek ziyaret ettiğimiz (turistik bir özelliği olmayan) budist tapınağı.

Hoi An şehrine yolculuğumuz öncesindeki son Ho Chi Minh günümüzde şehirde dolaşırken karşımıza çıkan ve merak ederek ziyaret ettiğimiz (turistik bir özelliği olmayan) budist tapınağı.

Ho Chi Minh'de mutlaka denenmesi gereken yerel lezzetlerden biri bu. Tamamen yerel halkın bulunduğu "esnaf lokantası" benzeri bir yerde denedik bu çorbayı. Çok fazla acıkmış olmamızın da etkisiyle unutamayacağımız lezzetlerden biri oldu bu bizim için Vietnam'da.

Ho Chi Minh’de mutlaka denenmesi gereken yerel lezzetlerden biri bu. Tamamen yerel halkın bulunduğu “esnaf lokantası” benzeri bir yerde denedik bu çorbayı. Çok fazla acıkmış olmamızın da etkisiyle unutamayacağımız lezzetlerden biri oldu bu bizim için Vietnam’da.

Ho Chi Minh City sonrasındaki durağımız, Vietnam’ın tam ortasındaki sahil şehri Hoi An oldu. Çok iddialı olacak ama bizim düşüncemize göre Vietnam’ın en müthiş yeri Hoi An. Rengarenk bir şehir düşünün, her köşede onlarca renkte lambalar asılı olsun. Daracık sokakları arabalara kapalı, yayalara ve bisikletlere açık olsun. Akşamları ufacık şehrin belediye hoparlörlerinden klasik müzik çalsın. Ve üstüne dünyanın en güzel yemekleri bu şehirde olsun. İşte bu şehir Hoi An. Tek kelime ile masal gibi bir şehir Hoi An. Keşke 2 gün yerine 4-5 gün kalsaydık dedik burada. Bu güzel şehir en güzel resimlerle anlatılılır diyor ve sizi çektiğimiz resimlerle başbaşa bırakıyorum:

DSC_8851

DSC_8857

DSC_8870

IMG_20131227_092009

IMG_20131228_163015

DSC_8920

DSC_8944

IMG_20131228_165034

IMG_20131228_122203

IMG_20131228_145434

IMG_20131227_105051

IMG_20131228_165445

Hoi An'a yolu düşecek olanların bu yemek çarşısına kesinlikle uğramasını öneriyorum. Çarşının başı dev bir kasap. Günlük taze etler restaurant'lara buradan dağıtılıyor. Biraz ilersinde yiyecek ve baharat çarşısı var. Birçok hediyelik eşyayı büyük pazarlıklarla alabilirsiniz. Çarşının en ucunda ise çok çok ucuz fiyatlara (öğle yemeği 2-3 TL) yerel halkla beraber yemek yiyebilirsiniz.

Hoi An’a yolu düşecek olanların bu yemek çarşısına kesinlikle uğramasını öneriyorum. Çarşının başı dev bir kasap. Günlük taze etler restaurant’lara buradan dağıtılıyor. Biraz ilersinde yiyecek ve baharat çarşısı var. Birçok hediyelik eşyayı büyük pazarlıklarla alabilirsiniz. Çarşının en ucunda ise çok çok ucuz fiyatlara (öğle yemeği 2-3 TL) yerel halkla beraber yemek yiyebilirsiniz.

Hoi An'da kaldığımız süre boyunca öğle yemeklerini bu çarşıdaki değişik masalarda yedik. Her masada bir ev hanımı veya yaşlı bir teyze ev yemekleri pişiriyor ve binbir çeşit değişik lezzeti deneyebiliyorsunuz. Sanırsam koca Vietnam gezimizdeki en güzel yemekleri bu sokak restaurantlarında yedik.

Hoi An’da kaldığımız süre boyunca öğle yemeklerini bu çarşıdaki değişik masalarda yedik. Her masada bir ev hanımı veya yaşlı bir teyze ev yemekleri pişiriyor ve binbir çeşit değişik lezzeti deneyebiliyorsunuz. Sanırsam koca Vietnam gezimizdeki en güzel yemekleri bu sokak restaurantlarında yedik.

IMG_20131227_111943

IMG_20131227_113853

IMG_20131228_210919

Hoi An'da bir öğleden sonra motorsiklet kiralayıp çevre köyleri gezdik. Hiçbir turistin olmadığı ve teknolojiden uzak köylerden birince bir Google kafeyle karşılaşınca durup o anı ölümsüzleştirdim.

Hoi An’da bir öğleden sonra motorsiklet kiralayıp çevre köyleri gezdik. Hiçbir turistin olmadığı ve teknolojiden uzak köylerden birince bir Google kafeyle karşılaşınca durup o anı ölümsüzleştirdim.

Hoi An'da olduğumuz süre boyunca hava İrlanda'yı aratmasa da hiç şikayetçi olmadık. Hatta havanın bu gri tonu, şehirdeki renkliliğe çok masalsı bir hava katıyor.

Hoi An’da olduğumuz süre boyunca hava İrlanda’yı aratmasa da hiç şikayetçi olmadık. Hatta havanın bu gri tonu, şehirdeki renkliliğe çok masalsı bir hava katıyor.

Hoi An'da kaldığımız otelin resepsiyonundaki yerel Vietnam gazetesinde Türkiye haberleri.

Hoi An’da kaldığımız otelin resepsiyonundaki yerel Vietnam gazetesinde Türkiye haberleri.

Hoi An’dan sonraki durağımız 3 günlük Ha Long Bay tekne gezisini de yapacağımız ülkenin başkenti kuzeydeki Hanoi şehri oldu. Hanoi’de geçirdiğimiz 4 gün ve özellikle Ha Long Bay tekne turu son derece etkileyiciydi. Gezinin son bölümü olan Hanoi gezisinin detaylarını bir sonraki serinin son yazısında paylaşacağım. Şimdilik sadece tek bir resim ekliyorum.

IMG_20131230_165704

 

***

Not: Serinin diğer yazılarına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz

Dünyayı keşfederken (1): Tayland & Kamboçya

Dünyayı keşfederken (3): Kuzey Vietnam

2009'dan beri yurtdışında yaşayan Cemal, London School of Economics’teki yüksek lisansının ardından Google’da çalışma hayatını sürdürüyor. Çok fazla bilinmeyen yerlere seyahat edip farklı yaşantıları keşfetmek en büyük hobisi. Ayrıca bir yüzme tutkunu: Her gün (istisnasız) 2.5 km yüzüyor.