Hayatı keşfet!

Biz kimiz?


İrlanda'da ve Türkiye'de yaşayan iki kardeş... Gündemle, hayatla ve yaptıkları seyahatlerle ilgili gözlemlerini yazıyorlar. Limanlarından ayrılıp keşfedilmeyenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

Son yazıları okudun mu?


Yeni yazılar anında email'ine gelsin!


İletişimde kalalım!


Girişimcilik… Ya sonrası?

Cemal BüyükgökçesuCemal Büyükgökçesu

İsim: Mark Bao

Yaş: 18

Profil: Amerikalı teknoloji girişimcisi

Bazı projeleri: İş hayatına 2006’da (14 yaşında) atıldı.  O günden beri 11’den fazla teknoloji ve web girişimine imza attı. Bazı projeleri Avecora, Genevine, Supportbreeze

Hedefi: Yaptıkları ve yapacaklarıyla dünyayı değiştirip iyileştirmek. Kazandıklarını ve kazanacaklarını kanser araştırmalarına, insan ömrünü uzatma ile ilgili çalışmalara, insani destek projelerine, uzay keşiflerine ve bunlar gibi dünyaya değer katabilecek her türlü oluşum ve çalışmaya yatırmak. (Detayları sitesinde)

Uzun vadeli hayat planı: 30 yaşına kadar 10 milyar dolar kazanmak.

Son projesithreewords.me

Bu sitede, arkadaşlarınız sizinle alakalı 3 kelime yazıyorlar ve yazdıkları anonim olarak yayınlanıyor. Çok basit bir iş fikri, ama şunu iddia ediyorum; yeteri kadar kendini duyurmayı başarırsa, Türkiye’de gençler arasında ciddi anlamda popüler olma potansiyeline sahip bir proje. Bu arada benim de hesabım var. 🙂

Bunları niçin paylaştım?

Hepimizin aklının bir köşesinde kendi işini kurmak vardır. Kendimizi kandırmayalım.

Kendi kendimizin patronu olmak, kendi eserini bebek şevkatiyle büyütüp geliştirmek, başarını görüp göğsünü kabartmak… Kulağa çok hoş geliyor değil mi?

Peki, sizce amaç bu mu olmalı?

Kendi girişimimizi, işletmemizi, projemizi hayata geçirdikten sonra kenara oturup seyretmek mi olmalı hedef?

Kısacası girişimcilik kendi başına bir amaç mıdır sizce?

***

Üstteki örnek; bu soruya 18 yaşındaki bir gencin haykırarak “HAYIR” deyişini anlatıyor.

Kişisel sitesini incelerseniz, projelerini araştırırsanız çok daha gürültülü bir biçimde çınlayan “HAYIR” haykırışını duyarsınız okuduklarınızda.

Bu “çocuk” bağırarak diyor ki; hedefim ne kendi işimi kurup kenara oturmak, ne de kazanacağım parayı bir başıma “yemek”.

Birikimlerimin neredeyse tamamını dünyayı daha güzel bir yere çevirmek için harcayacağım, bunun için de gerekiyorsa daha fazla iş kuracağım, daha fazla para kazanacağım, daha fazla çalışacağım…

***

18 yaşında bir çocuk belki de girişimcilik aşkıyla yanıp tutuşan birçok kişiye çok önemli bir şeyi hatırlatıyor.

Niçin girişimciyiz? Başarırsak ne yapacağız?

…Ya sonrası?

 

2009'dan beri yurtdışında yaşayan Cemal, London School of Economics’teki yüksek lisansının ardından Google’da çalışma hayatını sürdürüyor. Çok fazla bilinmeyen yerlere seyahat edip farklı yaşantıları keşfetmek en büyük hobisi. Ayrıca bir yüzme tutkunu: Her gün (istisnasız) 2.5 km yüzüyor.