Hayatı keşfet!

Biz kimiz?


İrlanda'da ve Türkiye'de yaşayan iki kardeş... Gündemle, hayatla ve yaptıkları seyahatlerle ilgili gözlemlerini yazıyorlar. Limanlarından ayrılıp keşfedilmeyenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

Son yazıları okudun mu?


Yeni yazılar anında email'ine gelsin!


İletişimde kalalım!


Sanal Dünyanın Gerçekçiliği

Cemal BüyükgökçesuCemal Büyükgökçesu

Gerçek hayatla, gerçek hayatın sanal yansımasının birbirleriyle birebir örtüşmelerini beklemek mantıksız.

Dolayısıyla; gerçek dünyadan enerjisini alan sanal dünyanın özgün dinamikleri, hayatın gerçeklerini bambaşka şekillerde yansıtabiliyor.

Ne demek istediğimi aşağıdaki infographic’i incedikten sonra daha iyi anlayacaksınız.

Bazılarının gece yarıları bilgisayarı açıp yetişen ürünlerini toplamasına veya süt sağmasına neden olan, sosyal ağların popüler oyunu FarmVille oyuncularının, diğer bir deyişle “sanal çiftçi”lerin profili, “gerçek çiftçi” profiliyle karşılaştırılıyor alttaki görselde.

Görselden ilginç detaylar şöyle:

Bu arada, sanal tarımın kurallarını oyunun yapımcısı Zynga firmasının koyduğunu da hatırlatmakta fayda var. Mesela getirisi en yüksek ürünler, ürünlerin yetişme süreleri vb. gibi kurallar Zynga tarafından belirlenmiş ve gerçekle örtüşmeyen tarafları da var.

Yine de; gerçeğin sanaldaki izdüşümünden bahsedeceksek, burada kullanıcılarla beraber kurumların ve firmaların da sanal gerçekliği oluşturmada önemli aktörler olduğunu gözardı edemeyiz.

2009'dan beri yurtdışında yaşayan Cemal, London School of Economics’teki yüksek lisansının ardından Google’da çalışma hayatını sürdürüyor. Çok fazla bilinmeyen yerlere seyahat edip farklı yaşantıları keşfetmek en büyük hobisi. Ayrıca bir yüzme tutkunu: Her gün (istisnasız) 2.5 km yüzüyor.