Hayatı keşfet!

Biz kimiz?


İrlanda'da ve Türkiye'de yaşayan iki kardeş... Gündemle, hayatla ve yaptıkları seyahatlerle ilgili gözlemlerini yazıyorlar. Limanlarından ayrılıp keşfedilmeyenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

Son yazıları okudun mu?


Yeni yazılar anında email'ine gelsin!


İletişimde kalalım!


Mülakat mevsimi

Cemal BüyükgökçesuCemal Büyükgökçesu

Mezun olacakların iş görüşmelerine sıklıkla olarak girmeye başladığı ve işe alımların yoğunlaştığı mevsime girdik.

Eminim ki, birçok yeni mezun adayı bir mülakattan diğerine koşuyor ve çalacak telefonları heyecanla bekliyor bugünlerde.

Tüm iş adaylarına önerim, iş görüşmelerinde çok seçici davranmamaları ve olabildiğince fazla iş görüşmesine katılmaları.

Mülakatlara genelde insan kaynaklarından ve şirket yönetiminden çok değerli çalışanlar dahil olur. O nedenle her mülakatta  tecrübeli yöneticilerden öğrenebileceğiniz birçok şey vardır…

Bu insanlardan alacağınız ufacık bir taktik veya olumlu/olumsuz bir geri dönüş parayla satın alamayacağınız kadar değerli bir katkı yapabilir kişisel gelişiminize.

***

Örneğin; pazarlama alanında bir kariyer hedefliyorsanız, zaten finans odaklı pozisyonlara başvurmazsınız. Ancak; çalışmayı düşünmedikleri  şirketlere (şirketin konumundan, veya pozisyonun içeriğinden ötürü…) de başvurmayı tercih etmez adaylar genelde.

Eğer yeterli mülakat tecrübesine sahip olmadığınızı düşünüyorsanız veya ileride ne yapacağınız hakkında kafanızda ufacık bir soru işareti varsa, iş başvurusu skalanızı olabildiğince geniş tutmanızda fayda vardır.

Çok fazla mülakata girmek belki biraz zamanınızı alacaktır, veya fiziksel yorgunluğa sebep olabilir; fakat, gireceğiniz her mülakatın sizlere kattıklarının yanında bunlar çok önemsiz kalacaktır.

Toparlamak gerekirse:

Çalan her telefonu cevaplayın ve imkanınız dahilinde her mülakata katılın.

Eğer bazı şirketler veya pozisyonlar hakkında soru işaretleriniz varsa, bu şirketlere ve pozisyonlara da mutlaka başvurun.

Çünkü mülakatlar aynı zamanda kişisel gelişim eğitimleri gibidir.

Bilmediğiniz ve sonra “hayret” diyeceğiniz birçok şeyi öğrenebileceğiniz seanslardır.

O yüzden ilgi alanınızdaki tüm şirketleri ve bu şirketlerin değerli yöneticilerini bol bol sömürün.

Zaten onlar da sömürülmekten zevk alan, bilgi birikimlerini gençlerle paylaşmaktan keyif duyan insanlar olacaktır.

2009'dan beri yurtdışında yaşayan Cemal, London School of Economics’teki yüksek lisansının ardından Google’da çalışma hayatını sürdürüyor. Çok fazla bilinmeyen yerlere seyahat edip farklı yaşantıları keşfetmek en büyük hobisi. Ayrıca bir yüzme tutkunu: Her gün (istisnasız) 2.5 km yüzüyor.