Hayatı keşfet!

Biz kimiz?


İrlanda'da ve Türkiye'de yaşayan iki kardeş... Gündemle, hayatla ve yaptıkları seyahatlerle ilgili gözlemlerini yazıyorlar. Limanlarından ayrılıp keşfedilmeyenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

Son yazıları okudun mu?


Yeni yazılar anında email'ine gelsin!


İletişimde kalalım!


En büyük sosyal sorumluluk projesi: Sevmek

Cemal BüyükgökçesuCemal Büyükgökçesu

Dünyanın bazı yerlerinde bazı insanlar aç, susuz, acı çekiyorlar, mutsuzlar ve yoksulluktan ölüyorlar.

Örneğin Somali’de bir dilim ekmeğin ölümle yaşam arasındaki ince çizgiyi belirlediği bir dünyada yaşayan çok zor durumdaki insanlar için çeşitli kampanyalar yürütülüyor. Ve bu “sosyal sorumluluk projelerinin” ilk önceliği para toplayarak, hayatta kalabilmeleri için bu insanlara besin ulaştırmak.

Durumun ciddiyeti düşünülürse, Somali’deki insanlara ihtiyaç maddelerini en çabuk sürede ulaştırmaya çalışmak ve bunun için para (yardım) toplamak ilk aşamada önemli.

Peki, ya sonrası?

Ulaştırılan ihtiyaç maddeleri Somalili insanlara bir süre ilaç olacak, ancak gün gelicek, tüm yardımlar tükenecek, yeniden açlık baş gösterecek.

***

Bunun önünde geçmek için, çok daha anlamlı ve yararlı bir sosyal sorumluluk projesi öneriyorum.

İsmi: Sevmek


Hayvanı, bitkiyi, doğayı, dünyayı sevmek. Ve hepsinden önemlisi İNSANI SEVMEK.

Çünkü seven kişi, sorumlu kişidir. Düşüncelidir. Koruyucudur. Vicdanlıdır. Duyarlıdır. Duyguludur. Empati kurabilir.

Çünkü seven kişi, suyu kullanırken harcadığı her damlanın önemini bilir.

Çünkü seven kişi, ihtiyacı kadar tüketir. Tabağında kalan her kırıntının dünyanın başka bir yerinde bir yaşama bedel olduğunu içinden hisseder.

Çünkü seven kişi, tükettiği her kaynağın dünyanın uzak köşelerinde bazı insanları daha fazla fakirleştirebileceğini, muhtaç edebileceğini bilir.

İşte bu yüzden seven kişi, bilinçli tüketir. Bilinçli yaşar.

Yaşadığı evrende yalnız olmadığını, attığı her adımın günün birinde karşısına farklı şekillerde çıkabileceğini çok ama çok iyi bilir.

***

Bugün dünyanın bazı yerlerinde bazı insanlar açlıktan ölüyorsa, bunun nedeni sevgisiz insanların çıkar ilişkileri, savaşları, çatışmaları ve bencillikleridir.

İşte bu yüzden, en büyük sosyal sorumluluk projesi sevmektir.

Var mısınız sevgiyi yaymaya?

2009'dan beri yurtdışında yaşayan Cemal, London School of Economics’teki yüksek lisansının ardından Google’da çalışma hayatını sürdürüyor. Çok fazla bilinmeyen yerlere seyahat edip farklı yaşantıları keşfetmek en büyük hobisi. Ayrıca bir yüzme tutkunu: Her gün (istisnasız) 2.5 km yüzüyor.