Hayatı keşfet!

Biz kimiz?


İrlanda'da ve Türkiye'de yaşayan iki kardeş... Gündemle, hayatla ve yaptıkları seyahatlerle ilgili gözlemlerini yazıyorlar. Limanlarından ayrılıp keşfedilmeyenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

Son yazıları okudun mu?


Yeni yazılar anında email'ine gelsin!


İletişimde kalalım!


Trendleri fırsata çevirelim

Cemal BüyükgökçesuCemal Büyükgökçesu

Yaşanmışlıklardan ve yaşananlardan anlam çıkararak yarını görebilmek çok önemli. Diğer bir deyişle, neyle uğraşırsak uğraşalım veya mesleğimiz ne olursa olsun yarın olacakları bugünden öngörmek yaptığımız işe farklılık ve değer katıyor, bizi birkaç adım öne taşıyor.

Google’ın sunduğu ve yarın olabilecekleri öngörmemize yardımcı olabilecek 3 tane yararlı araç var. Bu araçları kısaca tanıtmak istiyorum:

Google Arama Trendleri

Bu araç, Google arama motoru üzerinden yapılan aramaların trendini bizlere sunuyor. Bu araç sayesinde bir arama teriminin; dünyanın neresinde, hangi tarihlerde, ne kadar arandığını görmemiz mümkün. Örneğin, Türkiye’de 2006 yılına kadar Plazma TV ilgisi daha fazlayken, bu tarihten sonra LCD TV’lere gösterilen ilgi Plazma TV’nin önüne geçmiş. Ayrıca yaz aylarında TV satışlarının ciddi oranda azaldığını tahmin etmek, arama trendlerine bakarak hiç de güç değil.

Google Correlate

Google Correlate, trend analizine farklı bir açıdan bakmamızı sağlıyor. Biz belli bir trend eğrisi çizdiğimizde, bu eğriye paralel arama trendine sahip kelimeleri görebiliyoruz. Daha heyecanlı olanı ise, yazdığımız herhangi bir arama terimiyle paralel bir trende sahip diğer arama terimlerini bize sunması. Ufak bir örnek vereyim: “Pazarlama” kelimesinin arama trendi,  “paketleme”, “kalite kontrol”, “doğanın korunması”, “atık su” gibi kelimelerin arama trendleri ile çok paralel. Buradan yapılabilecek önemli bir çıkarım; markaların pazarlama mesajlarında ve ürün konumlandırmalarında “yeşil pazarlamaya” (green marketing) daha fazla önem vermeye başladığı… (Şunu hatırlatalım: Bu servis henüz sadece Amerika’daki aramalarla ilişkili sonuçları sunuyor ve arayüzü İngilizce.)

Anahtar Kelime Aracı

Bu araç daha çok Google AdWords reklamverenleri tarafından kullanılsa da, birçok farklı mecraya ait kampanyada ve iş fikrinde iyileştirmeler yapılmasını sağlayabilir. Bu aracı basitçe şöyle açıklayabilirim: Bir kelime ile ilişkili tüm arama terimlerinin bir bölgede (örneğin Türkiye) ne kadarlık bir arama hacmine sahip olduğunu ve bu arama terimlerinin reklam rekabetini görebilmemizi sağlıyor. Örneğin, televizyon kelimesiyle ilgili arama terimlerinden LCD kelimesinin son aydaki arama hacmi, PLAZMA kelimesine göre çok daha yüksek. Doğal olarak reklamveren rekabeti de LCD kelimesinde yoğunlaşıyor.

Bu araçlardan ve benzer servislerden yararlanarak yarını görmemiz, ürünlerimizi ve hizmetlerimizi yarın olup biteceklere göre şekillendirmemiz, mesajımızı tüketicinin bakış açısına göre konumlandırmamız, neyle uğraşıyor olursak olalım, oyuna çok daha önde başlamamızı sağlayacaktır.

2009'dan beri yurtdışında yaşayan Cemal, London School of Economics’teki yüksek lisansının ardından Google’da çalışma hayatını sürdürüyor. Çok fazla bilinmeyen yerlere seyahat edip farklı yaşantıları keşfetmek en büyük hobisi. Ayrıca bir yüzme tutkunu: Her gün (istisnasız) 2.5 km yüzüyor.