Hayatı keşfet!

Biz kimiz?


İrlanda'da ve Türkiye'de yaşayan iki kardeş... Gündemle, hayatla ve yaptıkları seyahatlerle ilgili gözlemlerini yazıyorlar. Limanlarından ayrılıp keşfedilmeyenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

Son yazıları okudun mu?


Yeni yazılar anında email'ine gelsin!


İletişimde kalalım!


Sidney’de Yaşam İş Dengesi

Cemal BüyükgökçesuCemal Büyükgökçesu

Başlıkta dikkatinizi çeken bir şey var mı? Evet, “iş yaşam dengesi” değil, “yaşam iş dengesi”.  “İş yaşam dengesi” hakkında 2 sene önce yazmıştım. Hayallerinin peşinde koşmak, hayatı tüm renkleriyle yaşamak, ve sendromsuz bir hayat üzerine yazdığım birkaç motive edici yazıyı da okuyabilirsiniz. Ama bu yazıda “yaşam iş dengesi” odağında Sidney’i anlatacağım. Çünkü bu söylemdeki vurgu yaşam üzerine; iş onu tamamlayan veya değer katan bir kavram oluyor.

Bu başlık Sidney’i anlatıyor, çünkü Sidney’de çok dolu ve keyifli bir hayat yaşanıyor, ve bu hayatı işle süslüyoruz tabiri caizse. Dolayısıyla iş verimliliği ve çalışan mutluluğu da son derece üst seviyede burada. Biraz detaylara girelim…

İklimi, coğrafi avantajları, ülkedeki refah ve alımgücü, ve çok kültürlü yapısıyla Sidney’de yaşanabilecek ve tecrübe edilebilecek çok fazla şey var. Bütün bunların sonucunda insanın temel odağı hayatın kendisi oluyor burada. Bütün bunların üzerine, iş yaşam dengesine zaten çok fazla önem veren Google’ın Sidney ofisinde çalışmaksa ayrı bir keyifli tecrübe oluyor benim için.

Google ofisi şehrin en güzel bölgelerinden birinde ve liman kenarında. Ve belki de şehrin en güzel manzarasına sahip. Ofisten birkaç fotoğrafı paylaşıyorum:

Ofise girerken sizi bu logo karşılıyor

Ofise girerken sizi bu logo karşılıyor

Ofiste her sabah kahvaltıyı bu manzaraya karşı yapıyorsunuz balkonda yemeyi tercih edersiniz. - 3 senedir Dublin'de olan biri olarak tabi ki balkonu tercih ediyorum yemek için. :)

Ofiste her sabah kahvaltıyı bu manzaraya karşı yapıyorsunuz balkonda yemeyi tercih ederseniz. – 3 senedir Dublin’de olan biri olarak tabi ki balkonu tercih ediyorum yemek için. 🙂

Bu fotoğrafı Sidney'de nerdeyse 1 haftadır süren ve Sidneylilerin olağan karşıladığı çalı yangınları sırasında çektim. Yangın dumanı nedeniyle gökyüzü kül ve dumanla kaplanıyor ve tabiri caizse her şey kırmızımsı tonlara dönüyor. Güneşe baktığınızda koyu turuncu bir leke olarak görüyorsunuz. Foto, çalıştığım katın balkonundan çekildi.

Bu fotoğrafı Sidney’de nerdeyse 1 haftadır süren ve Sidneylilerin olağan karşıladığı çalı yangınları sırasında çektim (filtesizdir). Yangın dumanı nedeniyle gökyüzü kül ve dumanla kaplanıyor ve tabiri caizse her şey kırmızımsı tonlara dönüyor. Güneşe baktığınızda koyu turuncu bir leke olarak görüyorsunuz. Fotoyu, çalıştığım katın balkonundan çektim.

Çalıştığım bina dışında Google'ın 2 binası daha var aynı bölgede. Bir binadan diğerine geçerken bu scooter'ları kullanabiliyorsunuz.

Çalıştığım bina dışında Google’ın 2 binası daha var aynı bölgede. Bir binadan diğerine geçerken bu scooter’ları kullanabiliyorsunuz.

Google'ın çok konuşulan ofis içi "oyuncaklarını" ve çalışma alanlarını Sidney ofiste de bulabiliyorsunuz.

Google’ın çok konuşulan ofis içi “oyuncaklarını” ve çalışma alanlarını Sidney ofiste de bulabiliyorsunuz.

Dönüşüm optimizasyonu, ölçümleme, attribution modellemeleri, ticaret ve performans iyileştirme gibi konuları da kapsayan projeler üzerinde çalışıyorum ve ekip arkadaşlarım içerisinde İrlanda, Fransa, Hint, İtalya, Avustralya kökenli farklı uluslardan insanlar var. Yani ofis de, Sidney’in çok kültürlü şehir yapısını yansıtıyor paralel olarak. Sonraki yazılarda katıldığım etkinlikler, iş toplantıları ve sunumlar paralelinde Google dışı iş kültürü ve Avustralya iş etiğinden de bahsedeceğim.

Ekipte Avustralya aksanından çok İrlanda aksanı hakim diyebilirim (Dublin’i Dublin, rugby’i rubi diye teleffuz eden insanları hayal edin). Ama ağır Avustralya aksanıyla konuşanlar da var, ve ilk 2 hafta kendilerini baya bunalttım dediklerini tekrar ettirterek. Aksandan çok, kullandıkları çok fazla yerel kelime anlamayı güçleştiriyor, ve Amerika’dan / İngiltere’den gelen kişiler de aynı afallamayı yaşayabiliyor. Ama 1-2 haftada alışıyor insan. Amerikan, İngiliz, İrlanda derken şimdi de Avustralya aksanı ile yoğrulacak konuştuğum İngilizce sanırsam. 🙂

Bu arada ofiste çok fazla yerel yemek çıkıyor. Ben de ilk kangurumu ofisteki öğle yemeğinde tattım. Tadı çok pişmiş bifteğe benziyor. Kanguru etinde yağ oranı çok düşük olduğundan lezzetlendirilerek pişirilmezse çok yavan oluyor (ilk izlenimim).

Avustralya'da midemle buluşan ilk şanslı kanguru.

Avustralya’da midemle buluşan ilk şanslı kanguru.

Son yazımda, bir ipucu verip önceki haftasonu ne yaptığımı sormuştum. Cevap veriyorum: Sidney’in en ünlü hayvanat bahçesine gittim. 🙂 Hayvanat bahçesi Sidney’in kuzeyinde bir yarımada üzerinde. Dolayısıyla hayvanat bahçesine deniz yoluyla gidebiliyorsunuz. Hem daha pratik olması hem de sunduğu müthiş Sidney manzarası nedeniyle ben de deniz yolunu tercih ettim. Hayatımda görmediğim çok değişik canlıları gördüğüm ve muhteşem bir Sidney manzarası izlediğim harika bir Cumartesi oldu benim için. Yazıya boğmadan bolca resim paylaşıyorum aşağıda:

Hayvanat bahçesine götüren mini feribot kaldığım apartmana çok yakın olan Darling Limanı'ndan kalktı.

Hayvanat bahçesine götüren mini feribot kaldığım apartmana çok yakın olan Darling Limanı’ndan kalktı.

Feribottan Sidney liman manzaraları.

Feribottan Sidney liman manzarası.

Ünlü Sidney Köprüsü.

Ünlü Sidney Köprüsü.

Uzaktan Sidney Opera Evi.

Uzaktan Sidney Opera Evi.

Sidney'de şehir içi ulaşımda vapurların önemi büyük. İstanbul Şehirhatları Vapurları kadar güzel olmasalar da bu renkli toplu taşıma vapurları Sidney limanına renk katıyor.

Sidney’de şehir içi ulaşımda vapurların önemi büyük. İstanbul Şehirhatları Vapurları kadar güzel olmasalar da bu renkli toplu taşıma vapurları Sidney limanına renk katıyor.

Sidney Köprüsü'ne farklı bir bakış.

Sidney Köprüsü’ne farklı bir bakış.

Limanda "eski" ve "yeni"nin buluşması.

Limanda “eski” ve “yeni”nin buluşması.

Sidney Limanına yanaşan ve muhtemelen Asya ülkelerinden birinden gelen dev bir yolcu gemisi.

Sidney Limanına yanaşan ve muhtemelen Asya ülkelerinden birinden gelen dev bir yolcu gemisi.

Sidney'de deniz taksileri de ulaşım aracı olarak kullanabiliyorsunuz.

Sidney’de deniz taksilerini de ulaşım aracı olarak kullanabiliyorsunuz.

Sidney Limanı'na uzaktan bakış.

Sidney Limanı’na uzaktan bakış.

Ünlü Opera Evi'nin en güzel manzarasının denizden olduğunu söylüyorlar.

Ünlü Opera Evi’nin en güzel manzarasının denizden olduğunu söylüyorlar.

Taronga hayvanat bahçesi bir tepe üzerine kurulmuş. Başlangıç noktasına teleferikle çıkartıyorlar ve bilete dahil. Teleferikle tırmanma esnasında ise harika manzaralar sizi bekliyor.

Taronga hayvanat bahçesi bir tepe üzerine kurulmuş. Başlangıç noktasına teleferikle çıkartıyorlar ve bilete dahil. Teleferikle tırmanma esnasında ise harika manzaralar sizi bekliyor.

Teleferikten Sidney manzarası.

Teleferikten Sidney manzarası.

Hayvanat bahçesi öylesine büyük ki, girerken elinize bir harita tutuşturuyorlar ve yolunuzu bu haritadan buluyorsunuz. Hayvanat bahçesinin tamamını gezmek için en az 4-5 saat ayırmak gerekiyor.

Hayvanat bahçesi öylesine büyük ki, girerken elinize bir harita tutuşturuyorlar ve yolunuzu bu haritadan buluyorsunuz. Hayvanat bahçesinin tamamını gezmek için en az 4-5 saat ayırmak gerekiyor.

Avustralya'yla özdeşleşen koalalar. Hareket ettiklerini görmeniz için şanslı olmalısınız.

Avustralya’yla özdeşleşen koalalar. Hareket ettiklerini görmeniz için şanslı olmalısınız.

Avustralya kıtasının alanı, ABD'nin alanına yakın. ABD'de tahmini 310 milyon insan yaşarken, Avustralya'da nüfus 23 milyonu geçmiyor ve kıyı kentlerinde yoğunlaşıyor. Dolayısıyla ülkenin ortasında devasa bir çöl ve boş araziler var. Ülkenin iç kısımlarının gerçek hakimlerinin kimler olduklarını ve sonraki resimlerde bulabilirsiniz.

Avustralya kıtasının alanı, ABD’nin yüzölçümüne yakın. ABD’de tahmini 310 milyon insan yaşarken, Avustralya’da nüfus 23 milyonu geçmiyor ve kıyı kentlerinde yoğunlaşıyor. Dolayısıyla ülkenin ortasında devasa bir çöl ve boş araziler var. Ülkenin iç kısımlarının gerçek hakimlerinin kimler olduklarını sonraki resimlerde bulabilirsiniz.

Dev iguana.

Dev iguana.

Merak edenler olduysa, evet, benzer bir pozu ben de verdim. :)

Merak edenler olduysa, evet, benzer bir pozu ben de verdim. 🙂

Hayvanat bahçesinin belki de en şanslı hayvanları zürafalar. Müthiş bir Sidney manzaraları var.

Hayvanat bahçesinin belki de en şanslı hayvanları zürafalar. Müthiş bir Sidney manzaraları var.

Hayvanat bahçesinin Sidney manzarası müthiş.

Hayvanat bahçesinden Sidney manzarası.

Dolaşırken fok balığı şovuna denk geldim ve katıldım. Fok balıklarını öylesine eğitmişler ki sahneye çıkarken size el sallayıp, bin çeşit akrobatik hareket yapıyorlar. Sadece 5 dakka dayanabildim bu güzel hayvanları bu denli yapay izlemeye ve ayrıldım şovdan. Ayrıldıktan sonra da hayvanat bahçeleri ve vahşi hayvam eğitimi konusunda birçok şeyi sorguladım günün geri kalanında kafamda.

Dolaşırken fok balığı şovuna denk geldim ve katıldım. Fok balıklarını öylesine eğitmişler ki sahneye çıkarken size el sallayıp, bin çeşit akrobatik hareket yapıyorlar. Sadece 5 dakka dayanabildim bu güzel hayvanları bu denli yapay bir ortamda izlemeye ve şovdan ayrıldım. Ayrıldıktan sonra da hayvanat bahçeleri ve vahşi hayvan eğitimi konusunda birçok şeyi sorguladım kendi kendime günün geri kalanında.

Bu arkadaşlar, hayvanat bahçesinde tamamen özgür olarak dolaşıyorlar ve kafes içerisinde değiller. Yanlarına yaklaşıp sevebiliyorsunuz korkmuyorsanız.

Bu arkadaşlar, hayvanat bahçesinde tamamen özgür olarak dolaşıyorlar ve kafes içerisinde değiller. Yanlarına yaklaşıp sevebiliyorsunuz korkmuyorsanız.

Ve işte Avustralya'nın sembolü kangurular.

Ve işte Avustralya’nın sembolü kangurular.

Ve hayvanat bahçesinde keyifli bir gün geçirmenin verdiği çocuksu mutlulukla gülümseyen ben. :)

Ve hayvanat bahçesinde keyifli bir gün geçirmenin verdiği çocuksu mutlulukla gülümseyen ben. 🙂

Yazııyı çok fazla uzatmıyorum ve diğer maceraları sonraki yazılara bırakıyorum. Bir sonraki yazıda nelerden mi bahsedeceğim. Bir ipucu paylaşarak sizi yine merakta bırakıyorum. 🙂

Bu insanlar nereye bakıyor?

Bu insanlar nereye bakıyor?

Hepiniz sevgiyle kalın!

2009'dan beri yurtdışında yaşayan Cemal, London School of Economics’teki yüksek lisansının ardından Google’da çalışma hayatını sürdürüyor. Çok fazla bilinmeyen yerlere seyahat edip farklı yaşantıları keşfetmek en büyük hobisi. Ayrıca bir yüzme tutkunu: Her gün (istisnasız) 2.5 km yüzüyor.