Hayatı keşfet!

Biz kimiz?


İrlanda'da ve Türkiye'de yaşayan iki kardeş... Gündemle, hayatla ve yaptıkları seyahatlerle ilgili gözlemlerini yazıyorlar. Limanlarından ayrılıp keşfedilmeyenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

Son yazıları okudun mu?


Yeni yazılar anında email'ine gelsin!


İletişimde kalalım!


Üretmek İhtiyacı

Cemal BüyükgökçesuCemal Büyükgökçesu

Eskiden  bir ürün alırken, farklı modelleri inceler ve beğenirsek satın alırdık. Yaptığımız seçim, aynı markanın alternatifleri veya farklı markaların benzer modelleri arasındaydı.

Aradan yıllar geçti… Internet, insanlık tarihindeki dönüm noktalarının en etkileyicisi olarak hayatımıza işledi, daha önce hayal bile edemeyeceğimiz birçok şeyi değiştirdi.

Mesela, bir ürünün yaşam döngüsünün sadece “tüketim” kısmında aktif olan bizler, artık o ürünün bütün yaşam döngüsünün tamamında söz sahibi olmaya başladık.

Ürün henüz fikir aşamasındayken sürece dahil olduk, o fikri değiştirdik, geliştirdik…

Hatta daha da ileri gittik, ürünümüzü kendimiz oluşturmaya başladık.  Bozduk, birleştirdik, ekledik ve sonunda sadece “bize ait” bir şey yarattık. Üstelik, bütün bunları yaparken yerimizden bile kalkmaya gerek duymadık.

Ürünün üretim ve tüketim sürecindeki ayrı ama ilişkili bütün aşamaları Internet sayesinde birleştirdik.

Tüketicilik denen kavramın sadece “tüketmek” değil, “üretmek” ile de eş anlamlı olduğunu gösterdik.

***

Aslında biz tüketiciler, internet devriminden çok önce de üretim sürecinde aktiftik.

Bir konsere gittiğimizde alkış ile tempo tutmadık mı?

Futbol, basketbol maçlarında tezahürat etmedik mi?

Satın aldığımız t-shirt’ün kollarını kıvırıp, ayakkabılarımızın bağcıklarını daha güzel görünsün diye farklı bir renkle değiştirmedik mi?

Biz, her zaman üretimde de yer alan tüketicilerdik.

İzlediğimiz maçın skorunu tezahüratlarımızla değiştirerek, bir konserin ambiyansını şarkılara eşlik ederek eşsizleştirerek, giydiklerimizi kendi tarzımızı yansıtacak şekilde geliştirirerek “üretime” hep katkıda bulunduk.

Bu sayede, katkılarımızla oluşturduğumuz ürünü/servisi “tüketirken” ayrı bir haz yaşadık. Tüketimi, üretime anlam katarak zenginleştirdik.

***

İnternet’in tüketim dünyasında yarattığı devrim yepyeni ihtiyaçlar ve arzular oluşturmasında değil, ihtiyaçlarımızı ve isteklerimizi daha “gerçekleştirilebilir” ve “mümkün” kılmasında gizli.

Yani internet; daha önce varolmayan bir şey oluşturmadı, sadece yüzyıllardır insanla beraber olan bir ihtiyacın gerçekleştirilmesine yepyeni yöntemler getirdi, süreci büyük oranda kolaylaştırdı.

O nedenle girişimciler, üreticiler ve pazarlamacılar şunu hiçbir zaman unutmamalı bence:

İnsan ihtiyaçlarına ve isteklerine cevap vermek temel amaçtır. Bu amaca ulaşırken kullanılabilecek tüm teknolojiler ise araç olmaktan öteye gitmez.

Amaca ulaşırken ise kullanılabilecek sonsuz araç yok mudur?

2009'dan beri yurtdışında yaşayan Cemal, London School of Economics’teki yüksek lisansının ardından Google’da çalışma hayatını sürdürüyor. Çok fazla bilinmeyen yerlere seyahat edip farklı yaşantıları keşfetmek en büyük hobisi. Ayrıca bir yüzme tutkunu: Her gün (istisnasız) 2.5 km yüzüyor.