Hayatı keşfet!

Biz kimiz?


İrlanda'da ve Türkiye'de yaşayan iki kardeş... Gündemle, hayatla ve yaptıkları seyahatlerle ilgili gözlemlerini yazıyorlar. Limanlarından ayrılıp keşfedilmeyenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

Son yazıları okudun mu?


Yeni yazılar anında email'ine gelsin!


İletişimde kalalım!


Kısa ve Öz: Özgeçmiş

Cemal BüyükgökçesuCemal Büyükgökçesu

Bir arkadaşımın iş başvuruları öncesi özgeçmişini düzenlemesine yardımcı olurken bir şey keşfettim geçenlerde.

Kendisi tüm yetkinliklerini ve başarılarını özgeçmişine sığdırmaya çalışmıştı, o nedenle karman çorman ve neredeyse 4 sayfalık bir kağıt tomarı tutuyordu elinde.

Üniversitedeki kulüp aktiviteleri ve organizasyonlar nedeniyle de birçok özgeçmişle karşılaştım aynı problemden muzdarip: Özgeçmişi karmaşık bir romana çevirmek.

Ä°nsan kaynakları uzmanı deÄŸilim, iÅŸe alım da yapmıyorum. Yalnız; bugüne kadar girmiÅŸ olduÄŸum sayısız iÅŸ görüşmesinden öğrendiÄŸim en önemli ÅŸeylerin başında özgeçmiÅŸi “kısa ve öz” tutmak geldiÄŸini emin bir biçimde söyleyebilirim.

“Kısa ve öz” demek; gereksiz tüm ayrıntıları özgeçmiÅŸten çıkartıp, gerekli olanların bazılarını da iÅŸ görüşmesine saklamak adına özgeçmiÅŸe dahil etmemek demek bana kalırsa.

Bir örnek vereyim:

Mesela üniversite kulübü bünyesinde veya herhangi bir sivil toplum kuruluşunda çok önemli 3 organizasyonu başarıyla gerçekleştirdiniz. Bunlara ek olarak; staj yaptığınız firmada 3 projeye dahil oldunuz ve herbirine önemli katkılarınız oldu.

Peki bunları özgeçmişinize nasıl yansıtmalısınız?

Gerçekleştirdiğiniz 3 organizasyondan en ilgi çekici ve etkileyici olanını seçin, ve bu organizasyona ne tür bir farklılık getirdiğinizi ve katkılarınızın neler olduğunu somut ve kısa örneklerle birkaç madde şeklinde sıralayın. Benzer şekilde; dahil olduğunuz staj projelerinizden sizin yetkinliklerinizi en iyi yansıttığını düşündüğünüz birini seçip özgeçmişinizde onu öne çıkartın.

Geriye kalan 2 organizasyona ve projeye ne olacak diye soruyorsunuz, deÄŸil mi?

İşte bu kalanlar, sizin iş görüşmesi sırasındaki en önemli silahlarınız olacak. Sizinle görüşme yapan şirket yöneticisi, özgeçmiş adı verilen kağıt parçasında zaten detaylandırılmış olan deneyimleri sormaktansa, onlar dışında neler yaptığınızı soracaktır veya başka örnekler isteyecektir.

Özgeçmişiniz, binlerce başvuru içerisinden sizi öne çıkartıp iş görüşmesine davet edilmenizi sağlayan bir araçtır sadece. İş görüşmesi koltuğuna oturduğunuz andan itibaren o kağıt parçası anlamını yitirecektir. Bu noktadan itibaren, yöneticinin kağıttan sizin hakkınızda okudukları değil, sizin ağzınızdan çıkacak her yeni ve farklı yetkinlik örneği değerli olacakır.

***

Size son bir taktik:

Özgeçmişinizi (kariyer basamaklarını yeni tırmanmaya başlıyorsanız) asla tek sayfadan uzun tutmayınız.

Nokta vuruşu yapılmış tek sayfalık bir özgeçmiş, kendini tekrarlayan ve hayat hikayesi tadındaki birkaç sayfalık bir özgeçmişten çok daha etkilidir.

Åžunu unutmayın, iÅŸ görüşmesi özgeçmiÅŸinizin tekrarlanacağı bir süreç deÄŸil, iÅŸ vereni yeni yetkinliklerle “ÅŸaşırtacağınız” ve “iz bırakacağınız” bir fırsattır.

Bu fırsatı iyi kullanın.

 

2009'dan beri yurtdışında yaşayan Cemal, London School of Economics’teki yüksek lisansının ardından Google’da çalışma hayatını sürdürüyor. Çok fazla bilinmeyen yerlere seyahat edip farklı yaşantıları keşfetmek en büyük hobisi. Ayrıca bir yüzme tutkunu: Her gün (istisnasız) 2.5 km yüzüyor.