Hayatı keşfet!

Biz kimiz?


İrlanda'da ve Türkiye'de yaşayan iki kardeş... Gündemle, hayatla ve yaptıkları seyahatlerle ilgili gözlemlerini yazıyorlar. Limanlarından ayrılıp keşfedilmeyenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

Son yazıları okudun mu?


Yeni yazılar anında email'ine gelsin!


İletişimde kalalım!


Cesur Yeni Dünya

Cemal BüyükgökçesuCemal Büyükgökçesu

20 yaşın üzerindekiler hatırlayacaklardır. Bir zamanlar internette “sosyalleşmek” mIRC’de chat yapmaktan ibaretti.

Sohbet kanalları, kanal operatörleri, ban’ler, voice’ler, server’ın çökmesi, bağlanamamak, mIRC’ye özgün yazı stili…

Sohbet kanallarında yönetici (@) veya özel üye (+) olmak için neler yapardık değil mi? İnsanları yönetmek, farklı bir statü kazanmak, “sanal” itibarımızı arttırmak isterdik.

Daha sonra ICQ geldi. Hafızamızda kendine özgü mesaj sesleri ve renkli arayüzüyle yer edindi.

Programın açarken evi inleten “vapur düdüğü”nü hatırlamayan var mı? Veya 8 haneli ICQ numarasını unutmayan?

6 ve 7 haneli numaralar elde etmek için neler yapılırdı… Amaç yine aynıydı: “Sanal itibarımızı” artırmak, farklılaşmak.

Zamanla MSN, ICQ’yu öldürdü. Şimdi de “Facebook Chat” ve Gmail Sohbet MSN’i öldürüyor.

iPhone OS ve Android uygulamaları, Blackberry RIM gibi anlık mesajlaşma platformları sosyal medyaya yepyeni bakış açıları getirdi.

Artık jet hızıyla gelişen, her gün ve hatta her saat değişen, sanal ve gerçeğin birbirine karıştığı, içiçe geçtiği bu yeni dünyada bir kavram hiçbir zaman değişmedi, önemini yitirmedi:

“Kullanıcılar olarak statümüzü korumak ve yükseltmek”

Eskiden sohbet odası yöneticisi olarak veya 7 haneli kullanıcı numarası alarak belirlediğimiz statü, bugünün medyasında çok değişik biçimler almakta.

Sosyalleşmek amaçlı kullandığımız cihazlar, yenilikleri henüz kimse benimsememişken hayatımıza sokmak, sonuçlara herkesten farklı yollardan ulaşmak; kısacası, ortalamadan ayrılarak aykırılaşmak bizleri statü sahibi yapıyor bu “cesur yeni dünya“da.

***

…Ve bu yeni düzende başarılı olanı başarısızdan ayıran giz, sonsuz değişimin içerisinde değişmeyeni bulmakta ve bundan fayda sağlayabilmekte saklı.

Not: Statü ve tüketici ilişkisi ile ilgili Trendwatching’deki yazıyı okumanızı öneririm.

2009'dan beri yurtdışında yaşayan Cemal, London School of Economics’teki yüksek lisansının ardından Google’da çalışma hayatını sürdürüyor. Çok fazla bilinmeyen yerlere seyahat edip farklı yaşantıları keşfetmek en büyük hobisi. Ayrıca bir yüzme tutkunu: Her gün (istisnasız) 2.5 km yüzüyor.