Hayatı keşfet!

Biz kimiz?


İrlanda'da ve Türkiye'de yaşayan iki kardeş... Gündemle, hayatla ve yaptıkları seyahatlerle ilgili gözlemlerini yazıyorlar. Limanlarından ayrılıp keşfedilmeyenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

Son yazıları okudun mu?


Yeni yazılar anında email'ine gelsin!


İletişimde kalalım!


Mezuniyetin düşündürdükleri…

Cemal BüyükgökçesuCemal Büyükgökçesu

Dün Londra’daydım 1 günlüğüne. Diploma törenimiz vardı ve LSE’den yüksek lisans diplomamı alarak resmi olarak mezun oldum böylece.

Yüksek lisans programlarından mezun olan çok sayıda öğrenci vardı törenlerde. Kimisi kariyerine yeni başlayacak, kimisi yüksek lisans arası verdiği kariyerini sürdürecek, kimisi de iş aramaya devam edecek olan yüzlerce mezun.

Ne olursa olsun, LSE yüksek lisansından sonra herkesin hayatında değişik bir sayfa açılacak. Çünkü her türlü eğitim sürecinin ardından insanın hayata ve olaylara bakışı da doğal olarak az ya da çok değişiyor.

Mezuniyet törenlerinde çok güzel bir yazıyla karşılaştım LSE duvarlarından birinde. Diyor ki;

“LSE mezunları arasında 42 devlet başkanı, 17 Nobel ödülü sahibi ve en az 2 terörist var. Burada sayamayacağımız kadar mezunumuz da dünyanın yönünü değiştirdi başardıklarıyla. …Bu yüzden mezun olmadan önce kendine bir sor – gerçekten bir muhasebeciye daha ihtiyacımız var mı?”

***

Son cümle çok anlamlı değil mi?

Gerçekten kendimizi ihtiyaç olan alanlarda geliştirmeye özen gösteriyor muyuz? Yoksa adayın ve rekabetin çok fazla olduğu, yetenek ve eleman ihtiyacının da en az olduğu alanlara mı yöneliyoruz inatla?

Kaçımız mezun olmadan önce içinde bulunduğumuz ülkenin dinamiklerini analiz ediyoruz?

Kaçımız iş piyasasını, yetenekli ve kendini geliştirmiş kişilere ihtiyacın fazla olduğu iş alanlarını, geleceğin mesleklerini ve hayata yön veren/verecek trendleri biliyoruz, araştırıyoruz hayatımıza yön vermeden önce?

LSE, işte bu duruma sitem ediyor son cümlesinde. Diyor ki; ülkesine ve dünyaya farklı katkılarda bulunacak, bugüne kadar dokunulmamış alanlarda söz sahibi olacak, dünyanın yönünü değiştirebilecek mezunlar istiyorum. Varolanı takip edecek, yapılanı tekrarlayacak, Amerika’yı baştan keşfedecek mezunlar değil…

Tüm yeni mezunlara ve mezun olacaklara sesleniyorum ben de.

Siz neyi değiştireceksiniz?

2009'dan beri yurtdışında yaşayan Cemal, London School of Economics’teki yüksek lisansının ardından Google’da çalışma hayatını sürdürüyor. Çok fazla bilinmeyen yerlere seyahat edip farklı yaşantıları keşfetmek en büyük hobisi. Ayrıca bir yüzme tutkunu: Her gün (istisnasız) 2.5 km yüzüyor.